Чому китайці насправді ніколи не п'ють холодну воду – ви будете вражені
Про цю традицію складали легенди ще багато років тому.
Студентів із Китаю по всьому світу часто бачать із термосом гарячої води, вони завжди носять його із собою та п'ють потроху протягом дня. Такого ж правила дотримуються і представники старшого покоління. Літні люди п'ють удома виключно гарячу воду. Навіть якщо їм просто захотілося сьорбнути пару ковтків і вгамувати спрагу протягом дня. Чому це відбувається? Тут є кілька пояснень, давайте по порядку.
Без легенд не обійтися
Михайло Титов згадував у книзі «Найповніший довідник з чаю» один випадок у Стародавньому Китаї. Приблизно 2700 року до зв. е. один китайський імператор жахнувся побачивши неймовірно брудну воду, яку, вживали як питної його піддані. Тоді він наказав, щоб будь-яку воду кип'ятили і тільки після цього пили.
І ще тоді такою мірою була особлива логіка. У гарячій воді гине величезна кількість небезпечних бактерій та інших мікроорганізмів. А значить — людина буде менш схильна до хвороб.
Мікроби
Саме китайці в ті давні часи першими почали помічати, що при вживанні гарячих напоїв люди рідше хворіють, а отже, довше живуть. Таким чином, досвідченим шляхом вони з'ясували, що кип'ятіння води вбиває в ній мікроби, тим самим знижуючи ризик дизентерії та інших захворювань, пов'язаних із вживанням брудної води.
Світ з того часу сильно змінився, з'явилися бутильовані напої та інші гарантії чистоти води, проте давня звичка лишилася. Це стало культурним кодом, як і китайський чай.
Схожа ситуація в ті часи спостерігалася на Цейлоні, народ помічав, що в умовах антисанітарії вода повинна піддаватися обробці, інакше хвороб не уникнути (читайте також: Чому китайські наложниці дуже боялися отримати в подарунок від імператора червону хустку).
Цікаво, що багато антропологів пишуть, що до європейців ці запобіжні заходи і плюси кип'яченої води дійшли набагато пізніше.
Інь та Ян
Чому ж холодна вода вважається досі такою шкідливою в Китаї? Отже, за китайськими канонами все ділиться на Інь (жіночий початок) та Ян (чоловічий). Ян відповідає за енергію і надає їй рух угору, Інь же – це те, що залишається без руху або плавно опускається вниз, накопичує та зберігає енергію, керує нею. За китайською філософією життя, Інь та Ян завжди повинні бути в гармонії, якщо щось йде не так, то шлях іде до руйнування, наприклад, до захворювань.
Ця філософія стосується і їжі та напоїв. Вважається, що Інь це холодне, а Ян гаряче. А грамотна організація раціону дарує людині гармонію та здоров'я. Тобто має бути баланс гарячих та холодних продуктів харчування та рідин.
Аж до наших днів віра китайців непохитна: на їхню думку вживання будь-якої води, окрім гарячої, порушує в організмі баланс Інь-Ян. І, як не дивно, здебільшого всі представники цього народу навіть у спеку не торкаються холодних напоїв, а обирають гарячу або на теплу воду (читайте також: Гадаємо по китайській «Книзі про шлях і силу»: отримайте відповідь на своє запитання).
Источник: wday.ru