Чому ви підгортаєте тільки картоплю? Список культур, які також потребують підгортання для підвищення врожайності

Коли звучить термін "підгортання", в уяві багатьох садівників виникає образ картопляного поля. Це звичне асоціювання. Проте, ця процедура не є корисною лише для картоплі. У цій статті я маю намір розповісти, які ще культури можуть отримати вигоду від підгортання, а також які позитивні результати можна очікувати від цього процесу.
Садівники, напевно, знають, з якою метою проводиться підгортання рослин і який вплив воно має. Цей процес збільшує площу, на якій можуть розвиватися корені. По-друге, насипи землі допомагають утримувати рослини в вертикальному положенні, запобігаючи їх розвалюванню. По-третє, підгортання сприяє збереженню ґрунту у пухкому стані і захищає підземні частини рослин від різноманітних негативних умов (кожен має свої — спека, прямі сонячні промені, прохолодні температури).
Отже, які ще культури варто підгорнути на городі?
1. Капуста насправді не формує додаткових коренів. Здається, що підгортання для неї не є необхідним. Але це не зовсім так. Підгортання підвищує стабільність рослин і допомагає «зібрати» листя, яке може розправлятися в сторони. Крім того, коренева система опиняється під більш товстим шаром ґрунту, що зменшує ризик виникнення проблем через нестачу вологи. Також після підгортання поливати капусту стане зручніше — навколо рослин утвориться рівчак. Підгортати капусту можна під час розпушування грядки, акуратно підсипаючи землю під листя. Головне — не засипати центр розетки, щоб уникнути гниття.
2. Щодо підгортання томатів ведуться численні суперечки серед садівників. Одні вважають, що це марна трата зусиль. Інші ж виконують цю процедуру, щоб надати рослинам можливість виростити додаткові корені, що, в свою чергу, забезпечує кращий доступ живлення і вологи до надземних частин, а також сприяє кращій стабільності кущиків у ґрунті.
Я дію наступним чином: при висадці трохи заглиблюю розсаду, щоб дати їй можливість пустити коріння. Підгорнути можу лише один раз, коли вже формуються зав’язі. І мульчую травою або компостом.
Взагалі, це одна з найкорисніших процедур для томатів. Вони чудово формують додаткові корені на заглибленій частині стебла, що значно збільшує площу живлення рослини, покращує поглинання води і поживних речовин, а також робить кущ більш стійким. Тому, якщо є можливість, декілька разів за сезон присипати кущики невеликою кількістю землі буде дуже корисно.
3. А що стосується огірків і кабачків? Їх корисно підсипати невеликою кількістю ґрунту для підвищення стійкості. Це краще робити на початку червня, коли рослини не наростили густу і пишну зелену масу.
Але тут потрібно врахувати один важливий аспект: у кабачків і огірків коренева система розташована близько до поверхні, тому розпушування і підгортання в процесі цієї процедури можуть бути небезпечними. Існує великий ризик, що рослини з пошкодженими коренями можуть затриматися у розвитку або навіть загинути. Тому підгортання краще проводити шляхом підсипання ґрунту, змішаного з компостом, до стебел, а не нагрібання землі з грядки за допомогою мотики.
4. Ще одним кандидатом на підгортання є морква. Її підгортають, коли верхівки коренеплодів вже з’явилися з-під ґрунту. Думаю, тут не потрібно додаткових пояснень і вказівок. Як тільки плечики показалися — акуратно формують горбки на них, щоб морква не зеленіла, і щоб не довелося зрізати верхівки, втрачаючи частину врожаю.
5. Відомо, що підгортають цибулю-порей. Але це слід робити не під час росту стебла для його подовження, а для освітлення нижньої частини (ніжки), коли вона вже сформувалася. Підгортанням не подовжиш ніжку, тут все залежить від сортових характеристик. А от для відбілювання і надання ніжного смаку закрити ніжку від сонячних променів буде дуже корисно!
6. Кукурудзу часто підгортають для посилення стійкості до вітру, особливо коли рослини стають високими.
7. Також деякі види квасолі (особливо кущової) можна трохи підгорнути для кращої стабільності.
Джерело: ukr.media



