
У регіонах з недостатнім теплом та нерегулярними опадами мульчування ґрунту під рослинами, як у відкритому ґрунті, так і в різних типах теплиць, є надзвичайно корисним. Шар мульчі, в залежності від використовуваного матеріалу, повинен становити не менше 3-5 см, повідомляє Ukr.Media.
Мульча виконує кілька важливих функцій:
-
зменшує випаровування вологи з поверхні ґрунту,
-
знижує коливання температури ґрунту між днем і ніччю,
-
надає додаткове живлення як рослинам, так і дощовим черв’якам та іншим корисним мікроорганізмам,
-
допомагає зберегти структуру ґрунту,
-
гальмує ріст бур’янів,
-
зменшує або повністю усуває потребу в механічному розпушуванні ґрунту.
Це останнє є особливо важливим, оскільки часто, особливо при поверхневих поливах, у томатів, перців, баклажанів та огірків розвивається поверхневе коріння, яке може бути пошкоджене навіть при незначному розпушуванні. Під шаром мульчі дощові черв’яки здійснюють цю процедуру без шкоди для рослин. На початку літа, а також пізніше в холодні дні, теплолюбні рослини особливо страждають від температурних коливань. Вдень температура повітря часто досягає 25-30 градусів, в той час як вночі опускається до 5 градусів. Проте коренева система огірків, томатів, перців і баклажанів перестає функціонувати, якщо температура ґрунту падає нижче 10 градусів.
Важливим є також колір мульчі: чорна швидше прогрівається. У південних регіонах використання чорного мульчувального матеріалу може призводити до перегріву верхнього шару ґрунту. Мульчування ґрунту слід здійснювати після хорошого дощу або поливу, а також після достатнього прогрівання ґрунту. Пухкий шар мульчі не проводить тепло ефективно.
Якщо використовувати неперепрілу тирсу, солому чи сіно в якості мульчувального матеріалу, це може призвести до азотного голодування рослин, що призведе до їх затримки в розвитку. Тому свіжу тирсу, сіно, солому та інші подібні матеріали потрібно попередньо пролити розчином аміачної селітри або сечовини (40-60 г на 10 л води) або розчином коров’яку (1 лопата на 10 л води).
Також для мульчування можна використовувати такі матеріали, як звичайна або чорна плівка, лутрасил, агріл, папір, картон тощо.
Джерело: ukr.media

У регіонах з недостатнім теплом та нерегулярними опадами мульчування ґрунту під рослинами, як у відкритому ґрунті, так і в різних типах теплиць, є надзвичайно корисним. Шар мульчі, в залежності від використовуваного матеріалу, повинен становити не менше 3-5 см, повідомляє Ukr.Media.
Мульча виконує кілька важливих функцій:
зменшує випаровування вологи з поверхні ґрунту,
знижує коливання температури ґрунту між днем і ніччю,
надає додаткове живлення як рослинам, так і дощовим черв’якам та іншим корисним мікроорганізмам,
допомагає зберегти структуру ґрунту,
гальмує ріст бур’янів,
зменшує або повністю усуває потребу в механічному розпушуванні ґрунту.
Це останнє є особливо важливим, оскільки часто, особливо при поверхневих поливах, у томатів, перців, баклажанів та огірків розвивається поверхневе коріння, яке може бути пошкоджене навіть при незначному розпушуванні. Під шаром мульчі дощові черв’яки здійснюють цю процедуру без шкоди для рослин. На початку літа, а також пізніше в холодні дні, теплолюбні рослини особливо страждають від температурних коливань. Вдень температура повітря часто досягає 25-30 градусів, в той час як вночі опускається до 5 градусів. Проте коренева система огірків, томатів, перців і баклажанів перестає функціонувати, якщо температура ґрунту падає нижче 10 градусів.
Важливим є також колір мульчі: чорна швидше прогрівається. У південних регіонах використання чорного мульчувального матеріалу може призводити до перегріву верхнього шару ґрунту. Мульчування ґрунту слід здійснювати після хорошого дощу або поливу, а також після достатнього прогрівання ґрунту. Пухкий шар мульчі не проводить тепло ефективно.
Якщо використовувати неперепрілу тирсу, солому чи сіно в якості мульчувального матеріалу, це може призвести до азотного голодування рослин, що призведе до їх затримки в розвитку. Тому свіжу тирсу, сіно, солому та інші подібні матеріали потрібно попередньо пролити розчином аміачної селітри або сечовини (40-60 г на 10 л води) або розчином коров’яку (1 лопата на 10 л води).
Також для мульчування можна використовувати такі матеріали, як звичайна або чорна плівка, лутрасил, агріл, папір, картон тощо.
Джерело: ukr.media
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.