
Взагалі немає продуктів, які б беззаперечно зміцнювали емаль і захищали зуби від карієсу. Це важливо усвідомити, щоб не шукати «чарівну пігулку» у їжі. Здоров’я зубів — це комплексний процес, де харчування має своє значення, але не може замінити щоденну гігієну та візити до стоматолога. Швидше, варто виділити ті продукти, які не шкодять емалі: до них належить все, що не містить цукру, адже сахароза є улюбленою їжею для бактерій, які викликають карієс. Перетравлюючи сахарозу, бактерії вивільняють кислоту, яка руйнує емаль і виводить з неї кальцій. Цей мікроелемент здатний нейтралізувати кислоту. Чим більше кислот, тим більше кальцію йде на їх нейтралізацію, повідомляє Ukr.Media.
Слід також зазначити, що не лише чистий цукор (сахароза), але й інші ферментовані вуглеводи (наприклад, у хлібі, чіпсах, деяких оброблених продуктах) можуть слугувати їжею для бактерій і призводити до вироблення кислоти. Важливо звертати увагу не лише на присутність цукру, але й на те, як довго він залишається в роті — часті перекуси солодощами гірші, ніж вживання десерту за один раз під час основного прийому їжі.
Чи можуть продукти, багаті кальцієм, захистити зуби?
Молоко, сир та інші продукти, що містять кальцій, звісно, корисні. Цей мікроелемент всмоктується у кишківнику, потрапляє в кров, а звідти — в кістки та зуби. Але, чесно кажучи, в зуби він потрапляє у мінімальних кількостях.
У продуктах кальцій присутній у зв’язаній формі і не має прямого впливу на емаль. Тому, якщо ми прагнемо зміцнити емаль, слід скористатися спеціальними гелями, що містять гліцерофосфат кальцію, який активно вивільняє кальцій в ротовій порожнині.
Хоча кальцій з їжі безпосередньо не зміцнює емаль, він має критичне значення для здоров’я кісток, включаючи щелепу, яка підтримує зуби. А для процесу відновлення емалі (ремінералізації) потрібні не лише кальцій, а й фосфати — разом вони утворюють будівельні блоки емалі. Тому спеціальні засоби для рота часто містять комплекси кальцію та фосфатів.
Чи корисні для зубів фрукти?
Фрукти містять фруктозу. Цю речовину також люблять бактерії, але тверді фрукти та овочі очищають частину нальоту з зубів (де скупчуються бактерії), а також стимулюють слиновиділення — це допомагає промити зуби і трохи відновити кислотно-лужний баланс (тобто трохи нейтралізувати кислоти, що виділяються бактеріями).
Варто також знати, що деякі фрукти, особливо цитрусові, містять власні кислоти (наприклад, лимонну кислоту), які можуть викликати ерозію емалі — пряме пошкодження кислотою, незалежно від бактерій.
Чи захищають продукти з ксилітом від карієсу?
Це цукрозамінник, який часто додають у зубні пасти та жувальні гумки. Бактерії засвоюють його, як будь-який інший вуглевод, але переробити не можуть! В результаті бактерія не отримує енергії, не може розмножуватися і гине. Також ксиліт здатний зв’язувати кальцій зі слини і доставляти його до поверхні зубів.
Вживання цього підсолоджувача у великих кількостях може призвести до проблем з шлунково-кишковим трактом, тому масове додавання його в продукти не рекомендується. Проте одна жуйка з ксилітом не матиме такого негативного ефекту.
Ксиліт не лише «голодує» бактерії, але й активно сприяє процесу ремінералізації: він допомагає кальцію та фосфатам зі слини легше проникати в емаль. Шукайте продукти, де ксиліт є одним з перших трьох інгредієнтів у списку, оскільки для відчутного ефекту його концентрація має бути достатньою (часто рекомендують від 10-20% у жуйках чи пастах). Існують інші цукрозамінники, але саме ксиліт має доведену антикаріозну дію.
Чи дійсно гіркий шоколад захищає від карієсу?
Він не має захисної дії на зуби, але й не завдає шкоди. У ньому міститься цукор, але в невеликій кількості, тому справжній гіркий шоколад є загалом більш безпечним для зубів,
Джерело: ukr.media

Взагалі немає продуктів, які б беззаперечно зміцнювали емаль і захищали зуби від карієсу. Це важливо усвідомити, щоб не шукати «чарівну пігулку» у їжі. Здоров’я зубів — це комплексний процес, де харчування має своє значення, але не може замінити щоденну гігієну та візити до стоматолога. Швидше, варто виділити ті продукти, які не шкодять емалі: до них належить все, що не містить цукру, адже сахароза є улюбленою їжею для бактерій, які викликають карієс. Перетравлюючи сахарозу, бактерії вивільняють кислоту, яка руйнує емаль і виводить з неї кальцій. Цей мікроелемент здатний нейтралізувати кислоту. Чим більше кислот, тим більше кальцію йде на їх нейтралізацію, повідомляє Ukr.Media.
Слід також зазначити, що не лише чистий цукор (сахароза), але й інші ферментовані вуглеводи (наприклад, у хлібі, чіпсах, деяких оброблених продуктах) можуть слугувати їжею для бактерій і призводити до вироблення кислоти. Важливо звертати увагу не лише на присутність цукру, але й на те, як довго він залишається в роті — часті перекуси солодощами гірші, ніж вживання десерту за один раз під час основного прийому їжі.
Чи можуть продукти, багаті кальцієм, захистити зуби?
Молоко, сир та інші продукти, що містять кальцій, звісно, корисні. Цей мікроелемент всмоктується у кишківнику, потрапляє в кров, а звідти — в кістки та зуби. Але, чесно кажучи, в зуби він потрапляє у мінімальних кількостях.
У продуктах кальцій присутній у зв’язаній формі і не має прямого впливу на емаль. Тому, якщо ми прагнемо зміцнити емаль, слід скористатися спеціальними гелями, що містять гліцерофосфат кальцію, який активно вивільняє кальцій в ротовій порожнині.
Хоча кальцій з їжі безпосередньо не зміцнює емаль, він має критичне значення для здоров’я кісток, включаючи щелепу, яка підтримує зуби. А для процесу відновлення емалі (ремінералізації) потрібні не лише кальцій, а й фосфати — разом вони утворюють будівельні блоки емалі. Тому спеціальні засоби для рота часто містять комплекси кальцію та фосфатів.
Чи корисні для зубів фрукти?
Фрукти містять фруктозу. Цю речовину також люблять бактерії, але тверді фрукти та овочі очищають частину нальоту з зубів (де скупчуються бактерії), а також стимулюють слиновиділення — це допомагає промити зуби і трохи відновити кислотно-лужний баланс (тобто трохи нейтралізувати кислоти, що виділяються бактеріями).
Варто також знати, що деякі фрукти, особливо цитрусові, містять власні кислоти (наприклад, лимонну кислоту), які можуть викликати ерозію емалі — пряме пошкодження кислотою, незалежно від бактерій.
Чи захищають продукти з ксилітом від карієсу?
Це цукрозамінник, який часто додають у зубні пасти та жувальні гумки. Бактерії засвоюють його, як будь-який інший вуглевод, але переробити не можуть! В результаті бактерія не отримує енергії, не може розмножуватися і гине. Також ксиліт здатний зв’язувати кальцій зі слини і доставляти його до поверхні зубів.
Вживання цього підсолоджувача у великих кількостях може призвести до проблем з шлунково-кишковим трактом, тому масове додавання його в продукти не рекомендується. Проте одна жуйка з ксилітом не матиме такого негативного ефекту.
Ксиліт не лише «голодує» бактерії, але й активно сприяє процесу ремінералізації: він допомагає кальцію та фосфатам зі слини легше проникати в емаль. Шукайте продукти, де ксиліт є одним з перших трьох інгредієнтів у списку, оскільки для відчутного ефекту його концентрація має бути достатньою (часто рекомендують від 10-20% у жуйках чи пастах). Існують інші цукрозамінники, але саме ксиліт має доведену антикаріозну дію.
Чи дійсно гіркий шоколад захищає від карієсу?
Він не має захисної дії на зуби, але й не завдає шкоди. У ньому міститься цукор, але в невеликій кількості, тому справжній гіркий шоколад є загалом більш безпечним для зубів,
Джерело: ukr.media
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.