Навіщо досвідчені дачники надрізають картоплю перед посадкою

Досвідчені дачники перед посадкою здійснюють надрізи на картопляних бульбах і запевняють, що без цього їм не вдавалося отримати по-справжньому щедрий урожай, повідомляє Ukr.Media.

Цей прийом називається кербовка і дозволяє виростити велику картоплю, практично без дрібних бульб, які схожі на боби або горох.

Кербовка

Надрізи на бульбах допомагають перед посадкою активізувати сплячі бруньки. Чим більше бруньок прокидається, тим більше паростків може дати одна бульба. Це означає, що урожай з одного куща зросте.

Якщо всі паростки розвиваються одночасно, то дрібна картопля не повинна утворюватися.

Звісно, можна вибрати бульби з більшою кількістю очок. Але якщо їх недостатньо, то надрізи слід робити у верхній та нижній частині бульби.

Важливо! У нижній частині бульби ситуація з бруньками гірша — їх там обмаль, а ті, що є, не завжди прокидаються. Тому знизу бульбу надрізають над очима. Глибина надрізу повинна становити 0,5-0,7 см.

Кільцювання

Щоб не витрачати час на надрізи зверху чи знизу, багато дачників просто роблять надрізи посередині бульби. Це і є кільцювання. Глибина надрізу може досягати 1 сантиметра.

Обидва методи дають однаковий результат, проте вимагають різного часу. Але слід пам’ятати, що кербовку виконують не пізніше ніж за місяць до посадки картоплі.

Надрізи після кербовки і кільцювання потрібно обробити золою, щоб картопля не захворіла.

Джерело: ukr.media

Досвідчені дачники перед посадкою здійснюють надрізи на картопляних бульбах і запевняють, що без цього їм не вдавалося отримати по-справжньому щедрий урожай, повідомляє Ukr.Media.

Цей прийом називається кербовка і дозволяє виростити велику картоплю, практично без дрібних бульб, які схожі на боби або горох.

Кербовка

Надрізи на бульбах допомагають перед посадкою активізувати сплячі бруньки. Чим більше бруньок прокидається, тим більше паростків може дати одна бульба. Це означає, що урожай з одного куща зросте.

Якщо всі паростки розвиваються одночасно, то дрібна картопля не повинна утворюватися.

Звісно, можна вибрати бульби з більшою кількістю очок. Але якщо їх недостатньо, то надрізи слід робити у верхній та нижній частині бульби.

Важливо! У нижній частині бульби ситуація з бруньками гірша — їх там обмаль, а ті, що є, не завжди прокидаються. Тому знизу бульбу надрізають над очима. Глибина надрізу повинна становити 0,5-0,7 см.

Кільцювання

Щоб не витрачати час на надрізи зверху чи знизу, багато дачників просто роблять надрізи посередині бульби. Це і є кільцювання. Глибина надрізу може досягати 1 сантиметра.

Обидва методи дають однаковий результат, проте вимагають різного часу. Але слід пам’ятати, що кербовку виконують не пізніше ніж за місяць до посадки картоплі.

Надрізи після кербовки і кільцювання потрібно обробити золою, щоб картопля не захворіла.

Джерело: ukr.media

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *