
“Цей мінерал присутній у вашому організмі і виконує критичну функцію у формуванні здорових кісток і зубів”, — зазначає зареєстрований дієтолог з США доктор Меліса Прест (Melissa Prest), повідомляє Ukr.Media.
Продукти, що містять високий рівень фосфору, включають молочні вироби, птицю, бобові, горіхи, насіння та червоне м’ясо. Також його можна приймати у формі добавок.
А чому важливо стежити за його споживанням? Фосфор є важливим компонентом клітинних мембран і сприяє активації ферментів, підтримуючи нормальний рівень рН крові. Це одна з основних фізіологічних функцій гомеостазу (стійкого стану організму). Здоровий рівень pH крові необхідний для функціонування дихальної та серцево-судинної систем, оскільки вони працюють разом, забезпечуючи доставку поживних речовин і кисню до наших клітин.
Яка роль фосфору?
Фосфор є основним елементом наших генетичних матеріалів, таких як ДНК, РНК (нуклеїнова кислота, що присутня в усіх живих клітинах і має структурну схожість з ДНК) та АТФ (основне джерело енергії в організмі). Він також потрібен для підтримки балансу та засвоєння інших вітамінів і мінералів, включаючи вітамін D, цинк, йод і магній.
“Фосфор — це ключовий мінерал, який бере участь в метаболізмі, формуванні кісток і зубів, регулює серцевий ритм, підтримує м’язові скорочення і дозволяє нервам передавати сигнали”, — пояснює доктор Прест.
Нирки, кістки і кишечник активно працюють над регуляцією рівня фосфору в організмі. Якщо його споживання занадто низьке, відбуваються кілька адаптацій: нирки виводять менше фосфору з сечею, травний тракт стає більш ефективним у його поглинанні, а кістки вивільняють свої запаси фосфору в кров. У цих же органах відбувається зворотний процес, якщо фосфору в організмі достатньо.
Скільки фосфору вам потрібно?
Багато продуктів природним чином містять фосфор, відомий як “органічний фосфор”. Основними джерелами є молочні продукти, червоне м’ясо, птиця, морепродукти, бобові та горіхи.
З іншого боку, “неорганічний фосфор” — це оброблена форма, яка додається до їжі для збереження кольору, вологості та текстури. Це в основному фаст-фуд, м’ясні делікатеси, газовані напої та інші оброблені продукти.
“Рекомендована добова норма для дорослих становить 700 міліграмів. Ми отримуємо фосфор, що міститься в їжі природним чином, а також з продуктів, до яких доданий фосфор”, — зазначає доктор Прест.
“Фосфорні добавки покращують смакові якості, забезпечують стабільність при зберіганні і можуть зробити продукти більш кремоподібними та легшими для плавлення, — говорить доктор Прест. — Але ми не засвоюємо всі 100% фосфору, який природним чином міститься в продуктах харчування; зазвичай ми поглинаємо приблизно від 30% до 60%, причому рослинні джерела засвоюються гірше, а тваринні — краще.”
“Проте ми поглинаємо від 90 до 100% фосфору у формі добавки. Надмірне споживання фосфору може бути проблемою для осіб з певними захворюваннями, такими як хронічне захворювання нирок, тому найкраще задовольняти наші потреби у фосфорі, просто споживаючи природні продукти, багаті фосфором.”
Найкращі продукти, багаті фосфором
Хочете дізнатися про деякі з найкращих продуктів, багатих фосфором? Доктор Прест розповіла про 11 джерел цього важливого мінералу та способи його включення у свій раціон.
Сир
В 1 чашці міститься 358 мг фосфору (49% від рекомендованої добової норми).
Сир є чудовим варіантом для закуски або як джерело білка до основ
Джерело: ukr.media

“Цей мінерал присутній у вашому організмі і виконує критичну функцію у формуванні здорових кісток і зубів”, — зазначає зареєстрований дієтолог з США доктор Меліса Прест (Melissa Prest), повідомляє Ukr.Media.
Продукти, що містять високий рівень фосфору, включають молочні вироби, птицю, бобові, горіхи, насіння та червоне м’ясо. Також його можна приймати у формі добавок.
А чому важливо стежити за його споживанням? Фосфор є важливим компонентом клітинних мембран і сприяє активації ферментів, підтримуючи нормальний рівень рН крові. Це одна з основних фізіологічних функцій гомеостазу (стійкого стану організму). Здоровий рівень pH крові необхідний для функціонування дихальної та серцево-судинної систем, оскільки вони працюють разом, забезпечуючи доставку поживних речовин і кисню до наших клітин.
Яка роль фосфору?
Фосфор є основним елементом наших генетичних матеріалів, таких як ДНК, РНК (нуклеїнова кислота, що присутня в усіх живих клітинах і має структурну схожість з ДНК) та АТФ (основне джерело енергії в організмі). Він також потрібен для підтримки балансу та засвоєння інших вітамінів і мінералів, включаючи вітамін D, цинк, йод і магній.
“Фосфор — це ключовий мінерал, який бере участь в метаболізмі, формуванні кісток і зубів, регулює серцевий ритм, підтримує м’язові скорочення і дозволяє нервам передавати сигнали”, — пояснює доктор Прест.
Нирки, кістки і кишечник активно працюють над регуляцією рівня фосфору в організмі. Якщо його споживання занадто низьке, відбуваються кілька адаптацій: нирки виводять менше фосфору з сечею, травний тракт стає більш ефективним у його поглинанні, а кістки вивільняють свої запаси фосфору в кров. У цих же органах відбувається зворотний процес, якщо фосфору в організмі достатньо.
Скільки фосфору вам потрібно?
Багато продуктів природним чином містять фосфор, відомий як “органічний фосфор”. Основними джерелами є молочні продукти, червоне м’ясо, птиця, морепродукти, бобові та горіхи.
З іншого боку, “неорганічний фосфор” — це оброблена форма, яка додається до їжі для збереження кольору, вологості та текстури. Це в основному фаст-фуд, м’ясні делікатеси, газовані напої та інші оброблені продукти.
“Рекомендована добова норма для дорослих становить 700 міліграмів. Ми отримуємо фосфор, що міститься в їжі природним чином, а також з продуктів, до яких доданий фосфор”, — зазначає доктор Прест.
“Фосфорні добавки покращують смакові якості, забезпечують стабільність при зберіганні і можуть зробити продукти більш кремоподібними та легшими для плавлення, — говорить доктор Прест. — Але ми не засвоюємо всі 100% фосфору, який природним чином міститься в продуктах харчування; зазвичай ми поглинаємо приблизно від 30% до 60%, причому рослинні джерела засвоюються гірше, а тваринні — краще.”
“Проте ми поглинаємо від 90 до 100% фосфору у формі добавки. Надмірне споживання фосфору може бути проблемою для осіб з певними захворюваннями, такими як хронічне захворювання нирок, тому найкраще задовольняти наші потреби у фосфорі, просто споживаючи природні продукти, багаті фосфором.”
Найкращі продукти, багаті фосфором
Хочете дізнатися про деякі з найкращих продуктів, багатих фосфором? Доктор Прест розповіла про 11 джерел цього важливого мінералу та способи його включення у свій раціон.
Сир
В 1 чашці міститься 358 мг фосфору (49% від рекомендованої добової норми).
Сир є чудовим варіантом для закуски або як джерело білка до основ
Джерело: ukr.media
Яка роль фосфору?
Фосфор є основним елементом наших генетичних матеріалів, таких як ДНК, РНК (нуклеїнова кислота, що присутня в усіх живих клітинах і має структурну схожість з ДНК) та АТФ (основне джерело енергії в організмі). Він також потрібен для підтримки балансу та засвоєння інших вітамінів і мінералів, включаючи вітамін D, цинк, йод і магній.
“Фосфор — це ключовий мінерал, який бере участь в метаболізмі, формуванні кісток і зубів, регулює серцевий ритм, підтримує м’язові скорочення і дозволяє нервам передавати сигнали”, — пояснює доктор Прест.
Нирки, кістки і кишечник активно працюють над регуляцією рівня фосфору в організмі. Якщо його споживання занадто низьке, відбуваються кілька адаптацій: нирки виводять менше фосфору з сечею, травний тракт стає більш ефективним у його поглинанні, а кістки вивільняють свої запаси фосфору в кров. У цих же органах відбувається зворотний процес, якщо фосфору в організмі достатньо.
Скільки фосфору вам потрібно?
Багато продуктів природним чином містять фосфор, відомий як “органічний фосфор”. Основними джерелами є молочні продукти, червоне м’ясо, птиця, морепродукти, бобові та горіхи.
З іншого боку, “неорганічний фосфор” — це оброблена форма, яка додається до їжі для збереження кольору, вологості та текстури. Це в основному фаст-фуд, м’ясні делікатеси, газовані напої та інші оброблені продукти.
“Рекомендована добова норма для дорослих становить 700 міліграмів. Ми отримуємо фосфор, що міститься в їжі природним чином, а також з продуктів, до яких доданий фосфор”, — зазначає доктор Прест.
“Фосфорні добавки покращують смакові якості, забезпечують стабільність при зберіганні і можуть зробити продукти більш кремоподібними та легшими для плавлення, — говорить доктор Прест. — Але ми не засвоюємо всі 100% фосфору, який природним чином міститься в продуктах харчування; зазвичай ми поглинаємо приблизно від 30% до 60%, причому рослинні джерела засвоюються гірше, а тваринні — краще.”
“Проте ми поглинаємо від 90 до 100% фосфору у формі добавки. Надмірне споживання фосфору може бути проблемою для осіб з певними захворюваннями, такими як хронічне захворювання нирок, тому найкраще задовольняти наші потреби у фосфорі, просто споживаючи природні продукти, багаті фосфором.”
Найкращі продукти, багаті фосфором
Хочете дізнатися про деякі з найкращих продуктів, багатих фосфором? Доктор Прест розповіла про 11 джерел цього важливого мінералу та способи його включення у свій раціон.
Сир
В 1 чашці міститься 358 мг фосфору (49% від рекомендованої добової норми).
Сир є чудовим варіантом для закуски або як джерело білка до основ
Джерело: ukr.media
Скільки фосфору вам потрібно?
Багато продуктів природним чином містять фосфор, відомий як “органічний фосфор”. Основними джерелами є молочні продукти, червоне м’ясо, птиця, морепродукти, бобові та горіхи.
З іншого боку, “неорганічний фосфор” — це оброблена форма, яка додається до їжі для збереження кольору, вологості та текстури. Це в основному фаст-фуд, м’ясні делікатеси, газовані напої та інші оброблені продукти.
“Рекомендована добова норма для дорослих становить 700 міліграмів. Ми отримуємо фосфор, що міститься в їжі природним чином, а також з продуктів, до яких доданий фосфор”, — зазначає доктор Прест.
“Фосфорні добавки покращують смакові якості, забезпечують стабільність при зберіганні і можуть зробити продукти більш кремоподібними та легшими для плавлення, — говорить доктор Прест. — Але ми не засвоюємо всі 100% фосфору, який природним чином міститься в продуктах харчування; зазвичай ми поглинаємо приблизно від 30% до 60%, причому рослинні джерела засвоюються гірше, а тваринні — краще.”
“Проте ми поглинаємо від 90 до 100% фосфору у формі добавки. Надмірне споживання фосфору може бути проблемою для осіб з певними захворюваннями, такими як хронічне захворювання нирок, тому найкраще задовольняти наші потреби у фосфорі, просто споживаючи природні продукти, багаті фосфором.”
Найкращі продукти, багаті фосфором
Хочете дізнатися про деякі з найкращих продуктів, багатих фосфором? Доктор Прест розповіла про 11 джерел цього важливого мінералу та способи його включення у свій раціон.
Сир
В 1 чашці міститься 358 мг фосфору (49% від рекомендованої добової норми).
Сир є чудовим варіантом для закуски або як джерело білка до основ
Джерело: ukr.media
Найкращі продукти, багаті фосфором
Хочете дізнатися про деякі з найкращих продуктів, багатих фосфором? Доктор Прест розповіла про 11 джерел цього важливого мінералу та способи його включення у свій раціон.
Сир
В 1 чашці міститься 358 мг фосфору (49% від рекомендованої добової норми).
Сир є чудовим варіантом для закуски або як джерело білка до основ
Джерело: ukr.media
Сир
В 1 чашці міститься 358 мг фосфору (49% від рекомендованої добової норми).
Сир є чудовим варіантом для закуски або як джерело білка до основ
Джерело: ukr.media
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.