
Абсолютне зло, чи не так? Можливо… Абсолютним злом можна вважати лише те, що наша харчова промисловість використовує недорогу пальмову олію замість дорожчих жирів, які традиційно знаходяться в багатьох продуктах, і при цьому приховує це від споживачів. Якщо ж говорити про вплив пальмової олії на людське здоров’я, тут ситуація далеко не так однозначна.
Коли пальма все псує
Якщо пальмову олію використовують замість поліненасичених або мононенасичених рослинних жирів (наприклад, оливкової або соняшникової олії), це, безперечно, суттєво знижує харчову цінність цих продуктів і підвищує ризик атеросклерозу. Яскравий приклад такої маніпуляції — це майонез або інші соуси на основі рослинної олії.
Справа в тому, що пальмова олія, на відміну від рослинної, переважно містить насичені жири (тому вона така ж тверда, як і вершкове масло, яке також складається з насичених жирів). І зовсім не має значення, що в першому випадку насичені жири мають рослинне походження, що для багатьох є синонімом корисності, а в випадку вершкового масла — тваринне. Незалежно від походження всі насичені жири у великих кількостях підвищують ризик атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.
Коли від пальми ні жарко ні холодно
З цього випливає другий висновок: якщо пальмову олію використовують замість молочного жиру (наприклад, для здешевлення шоколаду, цукерок та інших кондитерських виробів, а також модифікації жирності сиру, сметани, сиру або молока), то це не вплине на рівень ризику атеросклерозу. Він залишиться однаково високим як у випадку натуральних продуктів, так і в разі продуктів, модифікованих пальмовою олією.
Таким чином, у даному випадку пальмову олію вже не можна звинувачувати. Так, при цьому ми отримаємо менше вітаміну А, який міститься у вершковому маслі, але зате збагачимося вітаміном Е та бета-каротином (провітамін А). Хоча, більшість пальмових олій, які використовуються в харчовій промисловості, є високорафінованими, і значна частина цих корисних речовин втрачається.
А як щодо холестерину? Його немає в пальмовій олії, на відміну від молочного жиру, отже, продукти “на пальмі” повинні бути кориснішими. Але проблема в тому, що холестерин шкідливий не сам по собі, а лише коли ми споживаємо його разом з насиченими жирами. Наприклад, креветки містять багато холестерину, але жоден прихильник морської дієти не помер від інфаркту. І вся суть у тому, що холестерин морських істот надходить разом з омега-3 поліненасиченими жирами.
Коли від пальми навіть краще
А ось якщо пальмову олію використовують замість звичного і, здавалося б, безпечного маргарину, то в цьому випадку, навпаки, ризик серцево-судинних захворювань знижується. Штучні трансжири, що є основою маргарину, значно небезпечніші насичених жирів, ніж природні жири пальмової олії або молочних продуктів. І не слід забувати про важливий антиоксидант — вітамін Е, якого в пальмовій олії дуже багато, на відміну від маргарину.
Отже, звичайний і особливо промисловий маргарин, на якому готують картопляні чипси, попкорн, картоплю фрі та інші радощі фастфуду, є набагато небезпечнішим в порівнянні з пальмовою олією.
Ця стаття має виключно інформаційний характер і не є медичною консультацією, діагностикою чи рекомендаціями щодо лікування або дієти. Вся інформація, що міститься в статті про вплив пальмової олії на здоров’я та харчування, призначена для загального ознайомлення та не повинна розглядатися як професійна медична порада.
Джерело: ukr.media

Абсолютне зло, чи не так? Можливо… Абсолютним злом можна вважати лише те, що наша харчова промисловість використовує недорогу пальмову олію замість дорожчих жирів, які традиційно знаходяться в багатьох продуктах, і при цьому приховує це від споживачів. Якщо ж говорити про вплив пальмової олії на людське здоров’я, тут ситуація далеко не так однозначна.
Коли пальма все псує
Якщо пальмову олію використовують замість поліненасичених або мононенасичених рослинних жирів (наприклад, оливкової або соняшникової олії), це, безперечно, суттєво знижує харчову цінність цих продуктів і підвищує ризик атеросклерозу. Яскравий приклад такої маніпуляції — це майонез або інші соуси на основі рослинної олії.
Справа в тому, що пальмова олія, на відміну від рослинної, переважно містить насичені жири (тому вона така ж тверда, як і вершкове масло, яке також складається з насичених жирів). І зовсім не має значення, що в першому випадку насичені жири мають рослинне походження, що для багатьох є синонімом корисності, а в випадку вершкового масла — тваринне. Незалежно від походження всі насичені жири у великих кількостях підвищують ризик атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.
Коли від пальми ні жарко ні холодно
З цього випливає другий висновок: якщо пальмову олію використовують замість молочного жиру (наприклад, для здешевлення шоколаду, цукерок та інших кондитерських виробів, а також модифікації жирності сиру, сметани, сиру або молока), то це не вплине на рівень ризику атеросклерозу. Він залишиться однаково високим як у випадку натуральних продуктів, так і в разі продуктів, модифікованих пальмовою олією.
Таким чином, у даному випадку пальмову олію вже не можна звинувачувати. Так, при цьому ми отримаємо менше вітаміну А, який міститься у вершковому маслі, але зате збагачимося вітаміном Е та бета-каротином (провітамін А). Хоча, більшість пальмових олій, які використовуються в харчовій промисловості, є високорафінованими, і значна частина цих корисних речовин втрачається.
А як щодо холестерину? Його немає в пальмовій олії, на відміну від молочного жиру, отже, продукти “на пальмі” повинні бути кориснішими. Але проблема в тому, що холестерин шкідливий не сам по собі, а лише коли ми споживаємо його разом з насиченими жирами. Наприклад, креветки містять багато холестерину, але жоден прихильник морської дієти не помер від інфаркту. І вся суть у тому, що холестерин морських істот надходить разом з омега-3 поліненасиченими жирами.
Коли від пальми навіть краще
А ось якщо пальмову олію використовують замість звичного і, здавалося б, безпечного маргарину, то в цьому випадку, навпаки, ризик серцево-судинних захворювань знижується. Штучні трансжири, що є основою маргарину, значно небезпечніші насичених жирів, ніж природні жири пальмової олії або молочних продуктів. І не слід забувати про важливий антиоксидант — вітамін Е, якого в пальмовій олії дуже багато, на відміну від маргарину.
Отже, звичайний і особливо промисловий маргарин, на якому готують картопляні чипси, попкорн, картоплю фрі та інші радощі фастфуду, є набагато небезпечнішим в порівнянні з пальмовою олією.
Ця стаття має виключно інформаційний характер і не є медичною консультацією, діагностикою чи рекомендаціями щодо лікування або дієти. Вся інформація, що міститься в статті про вплив пальмової олії на здоров’я та харчування, призначена для загального ознайомлення та не повинна розглядатися як професійна медична порада.
Джерело: ukr.media
Коли пальма все псує
Якщо пальмову олію використовують замість поліненасичених або мононенасичених рослинних жирів (наприклад, оливкової або соняшникової олії), це, безперечно, суттєво знижує харчову цінність цих продуктів і підвищує ризик атеросклерозу. Яскравий приклад такої маніпуляції — це майонез або інші соуси на основі рослинної олії.
Справа в тому, що пальмова олія, на відміну від рослинної, переважно містить насичені жири (тому вона така ж тверда, як і вершкове масло, яке також складається з насичених жирів). І зовсім не має значення, що в першому випадку насичені жири мають рослинне походження, що для багатьох є синонімом корисності, а в випадку вершкового масла — тваринне. Незалежно від походження всі насичені жири у великих кількостях підвищують ризик атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.
Коли від пальми ні жарко ні холодно
З цього випливає другий висновок: якщо пальмову олію використовують замість молочного жиру (наприклад, для здешевлення шоколаду, цукерок та інших кондитерських виробів, а також модифікації жирності сиру, сметани, сиру або молока), то це не вплине на рівень ризику атеросклерозу. Він залишиться однаково високим як у випадку натуральних продуктів, так і в разі продуктів, модифікованих пальмовою олією.
Таким чином, у даному випадку пальмову олію вже не можна звинувачувати. Так, при цьому ми отримаємо менше вітаміну А, який міститься у вершковому маслі, але зате збагачимося вітаміном Е та бета-каротином (провітамін А). Хоча, більшість пальмових олій, які використовуються в харчовій промисловості, є високорафінованими, і значна частина цих корисних речовин втрачається.
А як щодо холестерину? Його немає в пальмовій олії, на відміну від молочного жиру, отже, продукти “на пальмі” повинні бути кориснішими. Але проблема в тому, що холестерин шкідливий не сам по собі, а лише коли ми споживаємо його разом з насиченими жирами. Наприклад, креветки містять багато холестерину, але жоден прихильник морської дієти не помер від інфаркту. І вся суть у тому, що холестерин морських істот надходить разом з омега-3 поліненасиченими жирами.
Коли від пальми навіть краще
А ось якщо пальмову олію використовують замість звичного і, здавалося б, безпечного маргарину, то в цьому випадку, навпаки, ризик серцево-судинних захворювань знижується. Штучні трансжири, що є основою маргарину, значно небезпечніші насичених жирів, ніж природні жири пальмової олії або молочних продуктів. І не слід забувати про важливий антиоксидант — вітамін Е, якого в пальмовій олії дуже багато, на відміну від маргарину.
Отже, звичайний і особливо промисловий маргарин, на якому готують картопляні чипси, попкорн, картоплю фрі та інші радощі фастфуду, є набагато небезпечнішим в порівнянні з пальмовою олією.
Ця стаття має виключно інформаційний характер і не є медичною консультацією, діагностикою чи рекомендаціями щодо лікування або дієти. Вся інформація, що міститься в статті про вплив пальмової олії на здоров’я та харчування, призначена для загального ознайомлення та не повинна розглядатися як професійна медична порада.
Джерело: ukr.media
Коли від пальми ні жарко ні холодно
З цього випливає другий висновок: якщо пальмову олію використовують замість молочного жиру (наприклад, для здешевлення шоколаду, цукерок та інших кондитерських виробів, а також модифікації жирності сиру, сметани, сиру або молока), то це не вплине на рівень ризику атеросклерозу. Він залишиться однаково високим як у випадку натуральних продуктів, так і в разі продуктів, модифікованих пальмовою олією.
Таким чином, у даному випадку пальмову олію вже не можна звинувачувати. Так, при цьому ми отримаємо менше вітаміну А, який міститься у вершковому маслі, але зате збагачимося вітаміном Е та бета-каротином (провітамін А). Хоча, більшість пальмових олій, які використовуються в харчовій промисловості, є високорафінованими, і значна частина цих корисних речовин втрачається.
А як щодо холестерину? Його немає в пальмовій олії, на відміну від молочного жиру, отже, продукти “на пальмі” повинні бути кориснішими. Але проблема в тому, що холестерин шкідливий не сам по собі, а лише коли ми споживаємо його разом з насиченими жирами. Наприклад, креветки містять багато холестерину, але жоден прихильник морської дієти не помер від інфаркту. І вся суть у тому, що холестерин морських істот надходить разом з омега-3 поліненасиченими жирами.
Коли від пальми навіть краще
А ось якщо пальмову олію використовують замість звичного і, здавалося б, безпечного маргарину, то в цьому випадку, навпаки, ризик серцево-судинних захворювань знижується. Штучні трансжири, що є основою маргарину, значно небезпечніші насичених жирів, ніж природні жири пальмової олії або молочних продуктів. І не слід забувати про важливий антиоксидант — вітамін Е, якого в пальмовій олії дуже багато, на відміну від маргарину.
Отже, звичайний і особливо промисловий маргарин, на якому готують картопляні чипси, попкорн, картоплю фрі та інші радощі фастфуду, є набагато небезпечнішим в порівнянні з пальмовою олією.
Ця стаття має виключно інформаційний характер і не є медичною консультацією, діагностикою чи рекомендаціями щодо лікування або дієти. Вся інформація, що міститься в статті про вплив пальмової олії на здоров’я та харчування, призначена для загального ознайомлення та не повинна розглядатися як професійна медична порада.
Джерело: ukr.media
Коли від пальми навіть краще
А ось якщо пальмову олію використовують замість звичного і, здавалося б, безпечного маргарину, то в цьому випадку, навпаки, ризик серцево-судинних захворювань знижується. Штучні трансжири, що є основою маргарину, значно небезпечніші насичених жирів, ніж природні жири пальмової олії або молочних продуктів. І не слід забувати про важливий антиоксидант — вітамін Е, якого в пальмовій олії дуже багато, на відміну від маргарину.
Отже, звичайний і особливо промисловий маргарин, на якому готують картопляні чипси, попкорн, картоплю фрі та інші радощі фастфуду, є набагато небезпечнішим в порівнянні з пальмовою олією.
Ця стаття має виключно інформаційний характер і не є медичною консультацією, діагностикою чи рекомендаціями щодо лікування або дієти. Вся інформація, що міститься в статті про вплив пальмової олії на здоров’я та харчування, призначена для загального ознайомлення та не повинна розглядатися як професійна медична порада.
Джерело: ukr.media
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.