Кілька причин, через які на бульбах картоплі виникають дірки | 100 ІДЕЙ

Кілька причин, через які на бульбах картоплі виникають дірки

Отвори у картопляних бульбах можуть з'явитися з різних причин. Найчастіше "винні" у цьому комахи-шкідники: капустянка, хрущ, картопляна міль та інші. Можуть бульби стати дірявими і через бур'яни або поганий догляд. Ще одна причина — миші, інформує Ukr.Media.

У кожному з названих випадків діяти потрібно по-різному. Зупинимося на кожній проблемі більш детально.

Дротяник

З усіх комах, які не проти поласувати картопляними бульбами, найбільшу небезпеку становлять дротяники.

Дротяником називають личинку жука-лускуна. Свою назву вона отримала за дуже жорстке подовжене тільце, що нагадує дріт. Ця невеликого розміру личинка (довжина дротяника лише 10-30 мм) за ступенем завданої картоплі шкоди може порівнятися з колорадським жуком.

Живе личинка жука-лускуна 2-4 роки. Зимує у ґрунті, закопуючись на глибину до 30 см Харчується дротяник бульбами картоплі, вгризаючись у них і проробляючи всередині плоду численні ходи. У результаті його життєдіяльності сповільнюється розвиток картоплі і знижується урожай. Крім того, крізь отвори, зроблені дротяником, у бульби легко потрапляють збудники грибкових і бактеріальних захворювань.

Профілактичні заходи

Як не допустити появи дротяників на городі? Зробити це можна, дотримуючись правил агротехніки:

  • Не садіть картоплю щороку на одному й тому ж місці. Повертати цю культуру на колишню грядку можна лише через 4 роки. Кращими попередниками для картоплі будуть бобові або гарбузові культури.
  • Видаляйте бур'яни, особливо пирій повзучий, який дуже полюбляють дротяники. Якщо на вашій ділянці панує цей бур'ян, позбутися від комахи буде вкрай складно.
  • Дротяники гарно почуваються на кислих ґрунтах. Якщо pH вашого ґрунту нижчий за 6, займіться розкисленням ґрунту. Для цього можна внести вапно, крейду, деревну золу або доломітове борошно.
  • Регулярно розпушуйте міжряддя не менше 5-6 разів протягом сезону.
  • Внесення добрив, особливо азотних і калійних, також допоможе не допустити появи дротяників.
  • Народні способи боротьби з дротяником

    Якщо профілактичні заходи не допомогли і шкідник все ж таки з'явився на вашій ділянці, починайте боротьбу з ним якомога раніше. Існує багато варіантів того, як позбутися від дротяників на ділянці:

  • Навесні, ще до посадки картоплі, варто розташувати на ділянці приманки для дротяників. Для їх створення розріжте бульби картоплі на часточки і простягніть крізь них довгі — 20-25 см — відрізки дроту (нижні кінці дроту загніть, щоб під час витягування картопля не залишилася у землі). Приманки закопайте у землю на глибину приблизно у 10 см, розташовуючи їх на відстані близько 1 м одну від одної. Кожні 2-3 дні виймайте дріт із землі і знищуйте шкідника.
  • Для приготування трав'яного настою проти дротяника у відро води покладіть подрібнену кропиву (500 г), листя кульбаби (200 г), мати-й-мачуху (200 г) і чистотіл (100 г). Залиште ємність у теплому місці на три доби, після чого процідіть. Поливайте трав'яним настоєм картоплю раз на тиждень з розрахунку 1 л рідини на два кущі.
  • Хімічні способи боротьби з дротяником

    Якщо народні засоби не змогли допомогти у боротьбі з дротяниками, доведеться використовувати хімічні препарати. За їх застосування у жодному разі не можна перевищувати норму, зазначену в інструкції:

  • Використовуйте препарати з вмістом аміаку, наприклад аміачну селітру або сульфат амонію (20-25 г на 1 кв.м). Вони не подобаються дротяникам, і тому, рятуючись, шкідники йдуть глибоко у землю.
  • Серед інсектицидів найбільш популярними препаратами для боротьби з дротяниками є Табу, Престиж і Баргузин. Ними обробляють бульби до посадки або вносять у ґрунт під час посадки картоплі.
  • Пирій

    Пирій повзучий — один з найбільш злісних ворогів дачника. Його тонке коріння, довжина якого може досягати декількох метрів, уражає бульби картоплі та позбавляє городників гарного врожаю.

    Розростається рослина корінням: на глибині у 10-15 см утворюється густа сітка коріння, з якого постійно з'являються нові рослини. Однак розмножується пирій не лише цим способом, але й насінням: одна рослина може дати до 10 тис. насінин. Завдяки такій неймовірній плодючості позбутися від бур'яну вкрай складно. Але робити це необхідно, в іншому разі пирій у дуже короткі терміни заповнить собою усю ділянку і залишить вас взагалі без врожаю.

    Агротехнічні способи боротьби з пирієм

    Перерахуємо найбільш ефективні:

  • Регулярне видалення пирію — основний спосіб боротьби з ним. Робити це краще не лопатою, а вилами. Лопата переріже коріння, але не знищить його, тому за умови настання сприятливих умов коріння знову піде у зростання і з нього з'являться нові пагони. А за допомогою вил вдасться витягнути коріння на поверхню, де воно швидко засохне і загине.
  • На ділянках, засмічених пирієм, необхідно проводити осіннє глибоке (до 27 см) перекопування ґрунту з подальшим весняним культивуванням. Постійне травмування коріння пирію виснажить рослину, і її буде легше перемогти.
  • Ще один спосіб боротьби з пирієм — мульчування ґрунту. Укрийте ділянку землі шаром мульчі (чорна плівка, тирса, солома, перегній і т. п.) — і бур'ян залишиться без доступу сонячного світла. За цих умов така рослина, як пирій, вижити не зможе.
  • Хімічні способи боротьби з пирієм

    Хімічна промисловість створила велику кількість гербіцидів для боротьби з пирієм, проте більшу їх частину в особистих господарствах застосовувати заборонено. Купуючи препарати, обов'язково звертайте на це увагу.

    На дачних ділянках гербіциди рекомендується використовувати з настанням весни, до посадки культурних рослин, або наприкінці осені, після збирання врожаю. Рекомендовані для боротьби з пирієм такі препарати: Глібест, Напалм і Відмінник. Застосовуйте їх лише згідно з інструкцією.

    Миші

    Дірявими картопляні бульби роблять не лише дротяники і пирій, а й миші. Причому трапляється це як на етапі зростання врожаю, так і під час його зберігання. Такі бульби не просто мають непривабливий зовнішній вигляд, але і можуть становити небезпеку для вашого здоров'я і стати причиною захворювання. З цієї причини покусану мишами картоплю використовувати у їжу заборонено.

    Якими способами можна захистити свою картоплю від гризунів?

    Народні способи боротьби з мишами

    Найпростіший спосіб позбутися від мишей — посадити рослини, які з якихось причин не подобаються гризунам. Наприклад, реп'ях, чорнокорінь лікарський (мишогон), череда трироздільна викликають у мишей страх, тому що колюче насіння чіпляється за шкірку гризунів і від колючок дуже складно позбутися. Посадіть рослини навколо грядки з картоплею, а також розкладіть їх висушені стебла / коріння у місці зберігання врожаю картоплі — і миші оминатимуть ці ділянки.

    Підійдуть також рослини з різким запахом: полин, пижмо, коріандр, ромашка аптечна. Ці трави можна використовувати як у свіжому, так і у висушеному вигляді. Їх висаджують вздовж периметра ділянки або розкладають рослини у міжряддях. Якщо ви використовуєте сухі трави, то їх іноді потрібно оновлювати, тому що з часом запах слабшає і припиняє відлякувати шкідників.

    Можна використовувати для боротьби з мишами також спеціально приготовані рослинні приманки, які розкладають у місцях можливої появи мишей, наприклад, у льоху, де зберігається урожай картоплі. Наведемо один рецепт. Для приготування подібного засобу подрібніть насіння рицини звичайної, додайте до нього нерафіновану рослинну олію і все ретельно перемішайте.

    Захистити урожай у льоху допоможе звичайна зола. Розсипте її по підлозі — 10 л на 5-10 кв. м. Вона містить луг, тому роз'їдає лапи тварин.

    Не полюбляють гризуни також ефірну олію м'яти. Намочіть ганчірки або серветки цією олією, покладіть їх у скляні ємності і поставте у льох. Миші не підуть туди, де будуть відчувати цей запах.

    Хімічні препарати для боротьби з мишами

    Боротися з мишами можна і за допомогою спеціальних хімічних засобів. Найбільш відомі з них: отруйні приманки, клей, мазь Вишневського.

    На жаль, деякі дачники примудряються зіпсувати власний урожай прямо під час копки картоплі. Взяли до рук вила, проштрихнули бульбу — ось вам і дірява картопля. Якщо таке сталося, то травмовані бульби використовуйте у їжу у першу чергу, тому що зберігатися довго вони не будуть, почнуть гнити.

    Джерело: ukr.media

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю знахідкою

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *