“Темна сторона шоколаду”: Як працює один із найжорстокіших бізнесів у світі
На початку 20-го століття виробництво шоколаду набуло значного розмаху. Люди буквально захопилися солодощами з какао. Раніше ці делікатеси були доступні лише найзаможнішим верствам суспільства, але з розвитком масового виробництва шоколадні плитки стали доступними для всіх, повідомляє Ukr.Media.
Великі виробники отримали можливість швидко здобути неймовірне багатство. Великі прибутки були на відстані витягнутої руки, але між реальністю та бажаною метою стояла одна перешкода: какао-боби коштували дуже дорого. Попит зростав, а ціни не знижувалися.
Боби збирали в Західній Африці, і поки їх транспортували в Європу та Америку, ланцюжок постачання наповнювався численними посередниками, які суттєво підвищували фінальну вартість. Це питання потрібно було вирішити. На щастя для шоколадних виробників, уже існувала інша галузь, яка успішно з цим справлялася.
Алмазний картель
Це була міжнародна корпорація "De Beers" (або "Алмазний картель"), яка жорстко контролювала ринок видобутку алмазів. Це була організована монополія, що об’єднала всі шахти в Африці.
Капіталісти з "De Beers" витискали з працівників максимум. На алмазних шахтах часто використовували примусову працю, навіть дітей. Завдяки такій жорстокій експлуатації вони заробляли неймовірні суми.
Виробники шоколаду звернули увагу на цю практику і вирішили, що можуть застосувати цей надзвичайно ефективний підхід у своєму бізнесі. Світ жадав шоколаду, і вони не хотіли упустити цю можливість.
Не всі діти люблять шоколад
На сьогодні 2/3 всього виробництва какао перебуває в Західній Африці, де приблизно 1,6 млн дітей працюють нелегально. Це діти, яким ще не виповнилося 10 років. Багатьом із них доводиться працювати на какао-плантаціях без оплати. За їжу. Ці діти перебувають у рабстві.
Коли діти з розвинених країн насолоджуються шоколадом, діти з країн, що розвиваються, відчувають зовсім інші емоції, які викликає ця індустрія. Одні споживають, інші працюють.
Корпорації Nestle і Mars закуповують інгредієнти для виробництва своїх шоколадок саме в Африці. Більше того, за прикладом алмазного картелю, великі гравці домовилися про максимальну ціну покупки какао-бобів, що суттєво знизило їхню вартість.
Об’єднавшись, корпорації скоротили витрати на виробництво та встановили бажану ціну на свою продукцію.
Як заробляє шоколадний картель
Фермер продає 1 кг сушених какао-бобів посереднику приблизно за $1. Ці перекупники збирають товар по всьому регіону, очищають його та пакують. Після цього вони реалізують мішки з какао-бобами національним експортерам уже за $2,9/кг. Ті транспортують їх по світу та реалізують безпосередньо виробникам приблизно за $3,1/кг.
Великі фабрики виготовляють з 1 кг какао-бобів близько 40 плиток шоколаду (залежно від відсотка вмісту какао). Витрати виробника складають 8 центів на плитку.
До 2014 року обсяги продажу шоколаду у всьому світі перевищили $100 млрд. А фермери на полях в Африці заробляють по $1,25 на день.
"Молоді працівники" по $250
Якщо ваш дохід такий малий, ви просто не зможете дозволити собі найняти працівників. Доводиться вдаватись до дитячої праці, включаючи і нелегальну.
Діти не можуть чинити опір фізично, їм нікуди втікати, вони не можуть об’єднатися, щоб захистити себе або створити профспілку. Часто їх просто викрадають із сусідніх країн (Малі, Нігер або Буркіна-Фасо).
Скаути розповідають, як вони можуть розбагатіти на плантаціях. Наївні та нужденні в грошах діти погоджуються поїхати на ферму. Тій людині, що привела "молодого працівника", в середньому платять $230-270, і їхня мета — будь-якими способами умовити або змусити дитину піти з ними.
Працювати доводиться по 12 годин щодня без вихідних. Увесь день потрібно доглядати
Джерело: ukr.media