Смажені, тушковані та мариновані: 4 смачні рецепти страв з лисичками

Ці гриби неймовірно корисні, а ще й смачні. Особливо якщо їх грамотно приготувати.

Фото

theDay/Shutterstock/Fotodom.ru

Лисички – такий же бажаний трофей для грибника, як білі гриби чи опеньки. Завдяки формі, що запам'ятовується, золотистому кольору і неповторному аромату, схожому на легкий запах абрикосів, лисички легко знайти на строкатому лісовому килимі. У лісах середньої смуги вони зростають з кінця літа до кінця осені.

Ці гриби мають безліч корисних властивостей, що робить їх цінним доповненням до раціону:

  • Лисички є багатим джерелом антиоксидантів, що допомагає організму боротися з окислювальним стресом та знижувати ризик розвитку різних захворювань.

  • У цих грибах багато вітаміну D, калію, вітамінів групи B, цинку та міді. Лисички багаті на клітковину, яка потрібна для здоров'я шлунка. В одному капелюшку гриба середніх розмірів близько 2 г клітковини, приблизно 0,3 г жиру та всього 20–25 кілокалорій.

  • Ці гриби низькокалорійні та містять значну кількість клітковини, сприяючи травленню та почуттю ситості.

  • Лисички мають протизапальні властивості, що може бути корисним для зміцнення імунної системи.

  • Не забуваємо і про те, що ці відмінно доповнюють страви своїм унікальним ароматом та смаком. У вегетаріанських куховарських книгах лисички займають почесне місце одного з найкращих замінників м'яса, і недарма.

Фото

Kati Maria/Shutterstock/Fotodom.ru

1 із 2

Сковорода Black REDMOND

Дізнатись ціну

Реклама. ТОВ “Яндекс”

2 з 2

Форми для випічки

Дізнатись ціну

Реклама. ТОВ “Яндекс”

У світовій кулінарії є безліч рецептів із лисичками. Їх подають як основну страву та у поєднанні з м'ясом або гарніром. Серед рецептів є такі хіти, як свинина з лисичками у вершковому соусі та курка з лисичками у сметані. Найпопулярніша добавка до лисичок, мабуть, вершки: паста з лисичками у вершковому соусі, вершковий суп із лисичок, омлет із лисичками та вершками.

Перелічені страви – далеко не все, що можна приготувати з лисичками, підказує бренд-шеф медіаплатформи про їжу Food.ru Сергій Кузнєцов і пропонує скуштувати кілька рецептів, в яких вам доведеться готувати ці гриби різними способами і змішувати з різними інгредієнтами.

Дикий рис з грибами та фенхелем

5,0

Родзинка цієї страви – фенхель, який частіше додають до м'яса та риби, ніж до грибів. Але тут він поєднується з диким рисом, смаженими лисичками та сумішшю спецій для створення незвичайного, свіжого смаку.

Фото

Bodler/Shutterstock/Fotodom.ru

Час приготування
45 хв.
Рецепт на
5 персон
Кухня
Авторська
Тип страви
Основні страви
Інгредієнти

фенхель свіжий

90 г

морква

1 шт.

Черемша

60 г

цибуля зелена

150 г

часник

1 зубчик

лисички

280 г

бекон

120 г

олія оливкова

4 ст.

кунжут смажений

60 г

рис дикий

200 г

бульйон курячий

500 мл

суміш сушених трав

30 г

сіль будь-яка

за смаком

перець чорний мелений

за смаком

Спосіб приготування

1

Замочіть дикий рис перед приготуванням на 1–1,5 години у холодній воді, потім відкиньте на сито та обсушіть.

2

Змішайте дикий рис, 0,5 ч. л. солі, воду чи бульйон і доведіть до кипіння. Якщо бульйон приправлений при варінні, сіль додавати не потрібно.

3

Накрийте кришкою каструлю і готуйте на слабкому вогні 20 хвилин або до тих пір, поки рис не стане м'яким і не вбере весь бульйон або воду. Зніміть рис з плити і дайте охолонути, поки готуєте інші інгредієнти.

4

Очистіть лисички і швидко промийте в холодній воді, якщо потрібно. Довго тримати гриби у воді не можна, тому що вони вберуть вологу. Великі лисички можна розрізати навпіл, маленькі гриби, що не відкрилися, краще залишити цілими.

5

Очистіть моркву. Наріжте фенхель та моркву дрібними кубиками. Подрібніть часник та зелену цибулю.

6

Якщо ви використовуєте бекон, наріжте його тонкими скибочками і витопіть жир на великій сковороді діаметром 25-30 см на середньому вогні, потім зніміть.

7

Покладіть лисички в сковороду, зменшіть вогонь до середнього і готуйте, доки гриби не пустять сік і почнуть підрум'янюватися. При необхідності додайте трохи бульйону чи води, щоб гриби не підгоріли. Перекладіть гриби на окрему ємність, а сковороду відправте підготовлені овочі.

8

Влийте 2 ст. л. олії в сковороду до овочів. Обсмажуйте помішуючи на середньому вогні 10-15 хвилин.

9

Додайте рис і кунжут, масло, що залишилося, перемішайте і готуйте, поки суміш не прогріється. Наприкінці додайте трави до смаку.

10

При сервіруванні викладіть на рис з овочами обсмажені гриби, бекон і посипте зеленою цибулею.

Источник: wday.ru

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *