Смажені, тушковані та мариновані: 4 смачні рецепти страв з лисичками
Ці гриби неймовірно корисні, а ще й смачні. Особливо якщо їх грамотно приготувати.
Лисички – такий же бажаний трофей для грибника, як білі гриби чи опеньки. Завдяки формі, що запам'ятовується, золотистому кольору і неповторному аромату, схожому на легкий запах абрикосів, лисички легко знайти на строкатому лісовому килимі. У лісах середньої смуги вони зростають з кінця літа до кінця осені.
Ці гриби мають безліч корисних властивостей, що робить їх цінним доповненням до раціону:
-
Лисички є багатим джерелом антиоксидантів, що допомагає організму боротися з окислювальним стресом та знижувати ризик розвитку різних захворювань.
-
У цих грибах багато вітаміну D, калію, вітамінів групи B, цинку та міді. Лисички багаті на клітковину, яка потрібна для здоров'я шлунка. В одному капелюшку гриба середніх розмірів близько 2 г клітковини, приблизно 0,3 г жиру та всього 20–25 кілокалорій.
-
Ці гриби низькокалорійні та містять значну кількість клітковини, сприяючи травленню та почуттю ситості.
-
Лисички мають протизапальні властивості, що може бути корисним для зміцнення імунної системи.
-
Не забуваємо і про те, що ці відмінно доповнюють страви своїм унікальним ароматом та смаком. У вегетаріанських куховарських книгах лисички займають почесне місце одного з найкращих замінників м'яса, і недарма.
У світовій кулінарії є безліч рецептів із лисичками. Їх подають як основну страву та у поєднанні з м'ясом або гарніром. Серед рецептів є такі хіти, як свинина з лисичками у вершковому соусі та курка з лисичками у сметані. Найпопулярніша добавка до лисичок, мабуть, вершки: паста з лисичками у вершковому соусі, вершковий суп із лисичок, омлет із лисичками та вершками.
Перелічені страви – далеко не все, що можна приготувати з лисичками, підказує бренд-шеф медіаплатформи про їжу Food.ru Сергій Кузнєцов і пропонує скуштувати кілька рецептів, в яких вам доведеться готувати ці гриби різними способами і змішувати з різними інгредієнтами.
Родзинка цієї страви – фенхель, який частіше додають до м'яса та риби, ніж до грибів. Але тут він поєднується з диким рисом, смаженими лисичками та сумішшю спецій для створення незвичайного, свіжого смаку.
фенхель свіжий
90 г
морква
1 шт.
Черемша
60 г
цибуля зелена
150 г
часник
1 зубчик
лисички
280 г
бекон
120 г
олія оливкова
4 ст.
кунжут смажений
60 г
рис дикий
200 г
бульйон курячий
500 мл
суміш сушених трав
30 г
сіль будь-яка
за смаком
перець чорний мелений
за смаком
Спосіб приготування
Замочіть дикий рис перед приготуванням на 1–1,5 години у холодній воді, потім відкиньте на сито та обсушіть.
Змішайте дикий рис, 0,5 ч. л. солі, воду чи бульйон і доведіть до кипіння. Якщо бульйон приправлений при варінні, сіль додавати не потрібно.
Накрийте кришкою каструлю і готуйте на слабкому вогні 20 хвилин або до тих пір, поки рис не стане м'яким і не вбере весь бульйон або воду. Зніміть рис з плити і дайте охолонути, поки готуєте інші інгредієнти.
Очистіть лисички і швидко промийте в холодній воді, якщо потрібно. Довго тримати гриби у воді не можна, тому що вони вберуть вологу. Великі лисички можна розрізати навпіл, маленькі гриби, що не відкрилися, краще залишити цілими.
Очистіть моркву. Наріжте фенхель та моркву дрібними кубиками. Подрібніть часник та зелену цибулю.
Якщо ви використовуєте бекон, наріжте його тонкими скибочками і витопіть жир на великій сковороді діаметром 25-30 см на середньому вогні, потім зніміть.
Покладіть лисички в сковороду, зменшіть вогонь до середнього і готуйте, доки гриби не пустять сік і почнуть підрум'янюватися. При необхідності додайте трохи бульйону чи води, щоб гриби не підгоріли. Перекладіть гриби на окрему ємність, а сковороду відправте підготовлені овочі.
Влийте 2 ст. л. олії в сковороду до овочів. Обсмажуйте помішуючи на середньому вогні 10-15 хвилин.
Додайте рис і кунжут, масло, що залишилося, перемішайте і готуйте, поки суміш не прогріється. Наприкінці додайте трави до смаку.
При сервіруванні викладіть на рис з овочами обсмажені гриби, бекон і посипте зеленою цибулею.
Источник: wday.ru