Щоб цибуля на підвіконні росла швидко і перо було довгим, потужним: є 3 хитрощі
Не завжди цибуля радує своїм ростом: перо не завжди швидко зростає, часто воно вигнуте, бліде і тонке. І це не тільки моя проблема, повідомляє Ukr.Media.
Я ділюся простими рекомендаціями агрономів і практиків щодо того, як вирощувати цибулю на зелень.
Секрет №1. Обрізка цибулин
Необхідно обрізати цибулину по “плечиках”, і ви помітите зміну.
Чому це ефективно?
- Це прискорює ріст — доступ до тепла і кисню активізує обмінні процеси в тканинах, цибуля виходить із фази спокою і починає рости. Навіть якщо вона вже почала рости, вона все одно зростатиме швидше.
- Листям не потрібно пробиватися через сухі покривні лусочки — це також сприяє прискоренню росту.
- Це забезпечує силу пера: воно не витрачає поживні речовини та енергію, намагаючись пробитися “на волю”, а росте в довжину і ширину.
- Вигонка буде однорідною, листя зростатиме рівномірно.
- Листя будуть акуратними і красивими. При недостатньому світлі вони часто вигинаються і стають блідими — ще й потрібно пробитися через сухі лусочки (в буквальному сенсі, адже вони не в ґрунті).
Як це виконати? Просто за допомогою ножа обріжте верхівку — залиште частину сухого стебла та злегка зачепіть цибулину. Потім потрібно зняти розтріпану шкірку, але не ту, що щільно прилягає.
Якщо цибулина вже випустила перо, його все одно слід зрізати.
Це перо все ще ростиме повільно, і, швидше за все, не буде рівним і яскраво-зеленим. Також не буде рівномірного росту. Нове виросте швидше.
Секрет №2. Вода — і не лише про воду
Перед посадкою цибулини її потрібно прогріти: полити теплою водою при температурі +25…+30°C, залишити на годину, дві — або трохи більше. Це прискорить проростання і покращить якість вигонки.
Також цибулю слід поливати теплою водою — якщо вона не росте у воді. І не варто підливати холодну воду: це уповільнить ріст, викликаючи стрес для теплолюбної цибулі.
Секрет №3. Щодо ґрунту, температури та світла
Якщо ми вирощуємо лише кілька цибулин або десяток, доцільніше вирощувати їх у воді — точніше, це менш клопітно. Якщо ж більше — слід замислитись про ґрунт. Є кілька варіантів:
- частина городньої землі + частина тирси + частина торфу;
- частина піску + частина родючого городнього ґрунту + торф;
- городній або лісовий ґрунт + вермикуліт + торф (третина).
Варіанти можуть бути різними, включаючи “на око” — але важливий момент: цибулі потрібні поживні речовини.
До речі. При посадці в ґрунтосуміш цибулини не слід заглиблювати занадто сильно: для вигонки це буде неправильно. Цибулини нахиляться, перо зростатиме криво — воно “витискається” ґрунтом. Заглиблюйте не більше третини цибулини і навіть менше — лише б було прикрито денце і трохи більше, щоб цибулинка рівно стояла.
І ще. Це важливо: про температуру.
- Поки цибуля проростає, їй не потрібна висока температура. Від перегріву на початку росту цибуля і витягнеться, і буде гірчити.
- Пророщують при температурі +16…+18°C, потім вдень оптимальна температура +18…+20°C, вночі до +15°C.
- Температури повинні відповідати рівню освітлення: чим менше світла, тим нижча температура; інакше цибуля сповільнить ріст, буде світлою, тонкою та витягнеться.
Ось і все — бажаю вам щедрих урожаїв!
Джерело: ukr.media