Облаштовуємо робочий простір для школяра | 100 ІДЕЙ

Облаштовуємо робочий простір для школяра

Усі батьки, в яких підростає маленький школяр, ставлять це питання: як організувати комфортний робочий простір для дитини, що тільки почала вчитися в школі? Воно розсипається на низку дрібніших, які не дають спокою молодим батькам: де виділити місце для робочої зони, якими меблями її обставити, в якій кольоровій палітрі оформити та багато інших.

Доп. информация

 

Відразу зауважимо, робоче місце маленького школяра має бути максимально комфортним, світлим й безпечним для здоров’я та сприяти його успішності. Як цього досягти – читайте в цій статті.

Де організувати робочий простір?

Насамперед треба пам’ятати, що місце для навчання повинне бути візуально відокремлене від ігрової зони. На допомогу прийдуть ширми, стелажі, підлогове покриття іншого кольору тощо. Приберіть із робочої зони речі, які можуть спокушати дитину покинути підручники і взятись за ігри. Тут місце тільки для шкільного та канцелярського приладдя.

Зокрема, вкрай погано ставити письмовий стіл для дитини в іншій кімнаті, наприклад вітальні, з тих міркувань, що так дитина буде під наглядом. Їй заважатиме зосередитись на навчанні діяльність інших, телевізор, що стоїть поруч. Хоча він і може бути вимкнений, маленький непосида, який ще не навчений дисциплінованості, коситиме на нього оком, що зрештою може погано вплинути на зір школяра.

Найоптимальніший варіант місця для навчання – біля вікна, щоб робочий простір маленького школяра мав добре природне освітлення. До того ж бажано, щоб робочий стіл стояв до нього перпендикулярно, тобто боком, – так дитина не відволікатиметься на те, що відбувається на вулиці. Важливо також подбати, що яскраве денне світло не сліпило дитині очі, не кидало бліки на монітор, у зв’язку з цим якщо стіл встановлюють навпроти вікна, рекомендується робити це трохи правіше чи лівіше, передбачити штори чи жалюзі.

У разі, якщо в кімнаті мало місця, популярним рішенням є розширення підвіконня до площі, зручної для навчання.

Письмовий чи комп’ютерний стіл?

Пам’ятаючи про те, що діти молодшого шкільного віку не повинні довго сидіти за комп’ютером (для першокласника – це не більше 30 хв на день!), у перші роки навчання доцільніше обладнати робоче місце дитини письмовим столом.

Якщо ж у вас росте маленький програміст або ви просто не уявляєте, як у сучасного першокласника може не бути свого комп’ютера, радимо віддати перевагу ноутбуку, який можна буде сховати з робочого місця під час виконання домашніх завдань.

Якщо комп’ютер у вашого малюка вже є, краще не поміщати його в робочій зоні: дитині, яка «виросла» на ґаджетах, буде важко дистанціюватися від нього – надто велика спокуса зіграти в нову комп’ютерну гру чи подивитись чергову серію улюбленого мультсеріалу.
Відсутність комп’ютера (ноутбука) у навчальний час допоможе дитині не відволікатись на розваги і, що не менш важливо, самостійно виконувати домашню роботу.

Правильно вибираємо меблі

Одне із головних правил, яке повинні знати батьки, – стіл і стілець потрібно підбирати враховуючи анатомію дитини. Щоб постава вашої дитини не була порушена, а про сколіоз ви з нею говорили тільки в межах вивчення предмета «Основи здоров’я», необхідно відповідально поставитись до вибору столу і стільця. Для учнів початкових класів необхідний стіл, висота якого є нижчою, ніж у звичайного «дорослого» стола (за такий маленьку дитину садити не можна).

Під час сидіння дитина повинна мати змогу комфортно спиратися ліктями на стіл, ніжкам дитини потрібна опора, тому за потреби повинна бути підставка для ніг. Бажано, щоб стіл був із нахилом у 15°, як у шкільних партах, а його поверхня була на 3 см нижче від рівня грудей. Стілець потрібно підбирати такий, щоб дитина у сидячому положенні могла притискатися до спинки.

Найкращі стіл і стілець – ті, які «ростуть» разом із дитиною, тобто в яких можна регулювати висоту, – так звані «трансформери».

Ну і, звісно, всі меблі повинні бути екологічно чистими і безпечними для здоров’я малолітньої дитини.

Здорова атмосфера і колірна гама робочого простору

Дотримання екологічності стосується і фарби, якою оздоблюють стіни в робочій зоні дитячої кімнати. Вона повинна відповідати екологічним критеріям. Сертифікат екологічності має латексна фарба для стін і стелі Śnieżka Mattlatex, який підтверджує дотримання вимог безпеки для здоров’я згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 14024. Виріб також дає змогу пофарбованим поверхням стінам «дихати».

Особливістю фарби Śnieżka Mattlatex є її висока стійкість до багаторазового мокрого стирання.

Кольорують виріб за системою тонування Śnieżka Color System у 518 кольорів. Розділити радість від вибору кольорової палітри майбутньої робочого простору можна разом із дитиною. Психологи і дизайнери інтер’єрів рекомендують для оформлення місця для навчання школяра вибирати жовтий і зелений кольори. Крім того, що вони подобаються маленьким дітям, ці кольори стимулюють активну розумову діяльність і розвивають творчі здібності. Благотворний вплив на дитячу психіку мають також спокійні відтінки блакитного, бежевого, салатового і персикового. Варто уникати у великих кількостях динамічних та яскравих кольорів, які точно не сприятимуть розвитку посидючості й дисциплінованості маленького школяра.

Системи зберігання

На столі не повинно бути нічого зайвого, водночас усе необхідне – канцелярія, підручники тощо – має бути в межах досягнення від стільця. Для цього біля столу потрібно поставили стелаж, тумбочку з висувними шухлядами (бажано не глибокими, щоб дитині не доводилось «пірнати» за речами). Чудово, коли стіл уже оснащений відкритими полицями чи шухлядами. Відкриті полиці можна встановити також над столом, де зберігати зошити, підручники, блокноти, альбоми, контейнери з олівцями, ручками, лінійками, пензликами і гумками.

Ще один цікавий спосіб для зберігання канцелярського приладдя – рейлінги, на яких підвішують кошики і контейнери. У них і тримають різні канцелярські дрібнички та папки із зошитами.

Нарешті, не забувайте враховувати смаки свого чада. Гризти граніт науки й досягати успіхів у навчанні школярик зможе краще, якщо батьки створять йому комфортну для вивчення й пізнання нового обстановку.

 

ТОВ «Снєжка-Україна» – спільне українсько-польське підприємство, представник ТМ «Sniezka» на території України. Засноване у 1999 році у Яворівському районі на Львівщині, виробництво спеціалізується на виготовленні водоемульсійних фарб, шпаклівок, ґрунтувальних засобів, тощо. Підприємство є одним із найсумлінніших платників податків та працедавцем для понад 200 працівників.  Група Śnieżka постійно розширює асортимент товарів і станом на сьогодні пропонує споживачам вироби під наступними брендами: Śnieżka, VIDARON, MAGNAT Style, FOVEO TECH, BESTON

Контакти прес-служби:

м. Яворів, Львівська обл.,
вул. Привокзальна, 1ам
Тел.: +38 (03259) 60-161
e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

www.sniezka.ua
www.vidaron.com.ua
www.acrylputz.com.ua
www.sniezkanature.com
www.facebook.com/Sniezka.Ukraine

Источник: profidom.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *