В Україні незабаром з’явиться соціальний вид оренди житла | 100 ІДЕЙ

В Україні незабаром з’явиться соціальний вид оренди житла

В Україні незабаром з’явиться новий вид оренди — соціальний. Йдеться про житло у будинках, які належатимуть місцевим громадам. Розмір оренди буде значно нижчим, ніж на ринку. У деяких випадках у орендарів з’явиться можливість викупу житла.

3994_mycollages-10-scaled.jpg (29.15 Kb)

Зараз в Україні розроблюють нове житлове законодавство, розповідає авторка цих змін, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Нове житлове законодавство — рамковий законопроєкт „Про основні засади житлової політики“ — має створити, зокрема, низку механізмів, які дадуть можливість кожному українцю реалізувати своє право на житло. Зробити це можна буде за допомогою кількох інструментів», — розповідає Шуляк.

У Раді планують створити новий вид оренди — соціальний. Саме це має змінити правила гри на ринку. У Польщі, Угорщині, Німеччині і будь-якій країні ЄС малозабезпеченим пропонують оренду соціального житла. У Фінляндії половина від всього житла, яке здається в оренду, — соціальне. У Данії — 20%. В Україні цей показник у рази менший — всього 1,5%.

Найпоширеніші порушення від забудовників

«Поява в Україні такого соціального житла, по-перше, суттєво змінила б конʼюнктуру ринку оренди. Оскільки ціни на його оренду будуть нижчими, ніж ринкові, приватні гравці будуть змушені переглянути свої — подекуди взяті з довідника „стеля“. По-друге, соціальна оренда відбуватиметься виключно „в білу“, а це означатиме безпеку для орендарів», — каже Шуляк.

В Україні зараз одні з найменш доступних квартир. Наприклад, якщо в Німеччині, згідно з даними Numbeo, на середню зарплату можна орендувати 4,66 квартир (тобто на 10 середніх зарплат — 46 квартир), то в Україні — всього 1,64 квартири. Це найгірший показник у Європі.

«Не чекаючи ухвалення рамкового законопроєкту („Про основні засади житлової політики“), ми спільно з Міністерством відновлення почали готувати наступний — „Про соціальне житло“, в якому детально пропишемо всі моменти, повʼязані зі створенням житлового фонду соціального призначення. У документі будуть відповіді на питання, що це за фонд, яке житло туди входитиме, з яких джерел він буде формуватись, на чиєму балансі перебуватиме», — каже голова комітету.

Соціальне житло складатиметься з трьох типів об’єктів:

багатоповерхівки, які вже є у власності громад (часто вони потребують ремонту, відновлення);
багатоповерхівки, які побудують за гроші міжнародних партнерів;
багатоповерхівки, які в майбутньому побудують за рахунок сплаченої соціальної оренди.

Для формування цього фонду проведуть інвентаризацію всіх обʼєктів, які є у громади. Крім того, міжнародні партнери готові надати для цього 200 млн євро (мова про Європейський інвестиційний банк). «І головне — платежі, які орендарі сплачуватимуть за соціальну оренду, йтимуть у фонд, з якого також буде будуватися нове житло для житлового фонду громади», — пояснює Шуляк.

Источник

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *