В Україні суттєво змінилася ситуація на ринку нерухомості | 100 ІДЕЙ

В Україні суттєво змінилася ситуація на ринку нерухомості

В Україні суттєво змінилася ситуація на ринку нерухомості. Вартість житла у доларовому еквіваленті фактично повернулася до рівня 2021 року. Водночас, у гривні квартири різко подорожчали і ціни вже навряд чи повернуться до минулих рівнів. За кілька тижнів також помітно зросли ціни на оренду житла. Про те, скільки коштує квартира і як можуть змінитись ціни найближчим часом, читайте у матеріалі.

9319_prodam-kuplyu-kvartiru-dnepropetrovsk-825x460.jpg (39.27 Kb)

Ціни на квартири злетіли майже по всій країні

2023 -го, порівняно з 2022-м, ринок нерухомості відновився. Приміром, у жовтні 2021-го середня вартість однокімнатної квартири у Києві становила 67 тис. доларів, а станом зараз – 65,5 тис. доларів (дані lun). Щоправда, середня вартість квартир на ринку значно відрізняється від вартості квартир, які вдалося продати. Тобто власники традиційно хочуть за своє житло набагато більше, ніж отримають. Якщо ж зважати на вартість тільки проданих квартир, однокімнатна квартира коштує 56,5 тис. доларів.

У той же час, за даними іншого великого порталу нерухомості, dim.ria, у середньому однокімнатна квартира у Києві коштує 86,6 тис. доларів. Середня ціна по Києву вам нічого не дасть. Середня ціна на однокімнатну вам не покаже, за яку ціну ви можете купити квартиру десь не в новому ЖК десь у Святошинському районі або тим більше Деснянському, не покаже також, скільки коштує квартира в центрі. Тобто, якщо ви дізнаєтесь середню вартість між центром та віддаленим районом, ви отримуєте суму, якою вам буде забагато для покупки житла не в центрі і мало для того, щоб купити житло у центрі”, – розповідає OBOZREVATEL київський ріелтор Максим .

За його словами, набагато корисніше оцінювати вартість нерухомості у конкретному сегменті ринку. За рік, за даними dim.ria, у Києві квартири подорожчали на 9%. Найбільше зростання ціни відбулося у Закарпатській області. Загалом за один рік ціни тут злетіли на 37,8%, до 51,2 тис. доларів за однокімнатне житло. Водночас, у Київській області (без столиці) в середньому квартира коштує 42,9 тис. доларів, а у Львівській – 61,6 тис. доларів.

Вартість нерухомості зросла по всій країні, крім Херсонської області (дані також не враховувалися у тимчасово окупованих регіонах). У Херсонській області за рік вартість однокімнатної квартири знизилася на 25%, до 24,5 тисяч доларів. Значно зросла вартість житла у гривневому еквіваленті.

Так, у жовтні 2021-го однокімнатна квартира у гривні в середньому коштувала 1,7 млн. грн. На даний момент за таку ж квартиру в гривні доведеться заплатити вже 2,48 млн грн (хоча у доларовому еквіваленті ціна знизилася).

Як змінилася вартість оренди житла

Традиційно в Україні восени зростає попит на житло у великих містах. Починається активний бізнес-сезон, українці повертаються до міст із початку навчального року у дітей, також приїжджають студенти. Президент Асоціації спеціалістів нерухомості (АСНУ) Юрій Піта прогнозує, що ціни восени можуть зрости приблизно на 10%.

Така тенденція вже реалізувалася . Ще одна проблема: стало важче знайти житло. Якщо ще у травні орендарям можна було обирати квартиру у низці варіантів, то зараз обирати можуть уже власники житла. Напередодні опалювального сезону та через загрозу атакою РФ об’єктів енергетичної інфраструктури важче здати в оренду квартиру, яка знаходиться вище 5-го поверху.

“Квартири на останніх поверхах, будинки без газу, житло, яке знаходиться біля енергетичних об’єктів, – таке житло, звичайно, важче здати в оренду. У мене не було таких клієнтів, але були клієнти, які питали, чи немає поряд військових об’єктів, ТЕЦ “, – каже рієлтор Максим.

Знайти однокімнатну квартиру поблизу станції метро з косметичним ремонтом у столиці можна за 10 тис. грн. Водночас у Львові середня вартість оренди однокімнатної квартири сягає 18 тис. грн. Потік переселенців значно зменшився, проте через активні ракетні атаки бажаючих орендувати житло у Львові більше, ніж у столиці.

До кінця року, ймовірно, вартість оренди значно не змінюватиметься. Звісно, ​​ситуацію може кардинально змінити ситуація на фронті. Існують не тільки “погані” сценарії (повторення масових відключень світла, активніші ракетні атаки з боку РФ, активізація військових дій у нових напрямках і т.д.), а й позитивні. Наприклад, закінчення війни призведе до повернення щонайменше частини біженців, повернення мешканців столиці з інших регіонів України. Це також призведе до зростання попиту на житло.

Источник

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *