Чи може глютен викликати тривожний стан улюдей
Здається, що про глютен вже було висловлено багато думок, проте експерти продовжують його досліджувати і, як не дивно, виявляють чимало нових аспектів. Останні наукові дослідження зосереджені на можливості глютену впливати на рівень тривожності. Ми розповімо, до яких висновків дійшли фахівці, інформує Ukr.Media.
По-перше, нагадаємо, що глютен або клейковина — це високомолекулярний білок, який міститься в більшості злакових культур (найбільше в пшениці, житі та ячмені). Справжню загрозу він становить лише для осіб з целіакією (непереносимістю глютену) або харчовою алергією. У першому випадку глютен заважає нормальному функціонуванню шлунково-кишкового тракту, негативно впливаючи на тканини шлунка, що може призвести до запальної реакції організму.
Дискусії про шкоду (або її відсутність) глютену для організму здорової людини продовжуються. Деякі фахівці вважають, що навіть для людей без целіакії глютен не принесе жодної користі, і радять від нього відмовитися. Інші, навпаки, стверджують, що клейковина не чинить жодного впливу на організм здорової людини.
Згідно з останніми дослідженнями, споживання глютену дійсно може впливати на рівень тривожності, причому не лише у випробовуваних з целіакією, але й у абсолютно здорових осіб. Учасники експерименту вживали не чистий глютен, а продукти, що його містять. Всі ці продукти мають високий глікемічний індекс, тобто викликають різкі коливання рівня цукру в крові. За сплеском завжди слідує різкий спад, що, у свою чергу, призводить до тривожності.
Таким чином, відмовившись від пшеничних булочок і пасти, ви дійсно знижуєте ризик розвитку тривожних станів. Але поки що невідомо, чи є винуватцем цукор чи глютен.
Джерело: ukr.media