Чи стає мед шкідливим, якщо додати його в гарячий чай

Чай з медом — це вічна класика. Натуральний підсолоджувач робить напій більш смачним і ароматним. Але чи стає в результаті чай більш корисним, або ж, навпаки, мед, нагріваючись, перетворюється на небезпечну речовину? Слово — науці та здоровому глузду, інформує Ukr.Media.

Чи дійсно мед стає канцерогенним при нагріванні

Гіпотеза про токсичність меду бере свої корені з давніх аюрведичних трактатів, в яких зазначено, що нагрівання вище 40 градусів перетворює його на небезпечний продукт. Окрім того, в 2010 році індійські дослідники опублікували результати експерименту на щурах, які на перший погляд можуть справити враження. За їхніми даними, при нагріванні в меді утворюється новий елемент — оксиметилфурфурол (ОМФ). Ця речовина дійсно є канцерогеном, проте тут має місце класична підміна понять: щоб ОМФ став небезпечним для людини, його концентрація в меді під час нагрівання повинна бути значно вищою, ніж насправді.

Варення, джеми, кондитерські вироби і навіть чорнослив містять набагато більше ОМФ, ніж мед, але це ніколи не ставало причиною для негативного сприйняття цих продуктів.

В інших аспектах, нагрітий мед не містить небезпечних компонентів, тому не може стати токсичним, навіть якщо його варити протягом кількох днів. До речі, саме так роблять тибетські лікарі — варять його для виготовлення ліків.

Чи дійсно мед втрачає свої корисні властивості при додаванні в гарячий напій

Головна перевага меду полягає не в вітамінах, як часто вважають, а в антиоксидантах, ферментах і маловідомих білкових сполуках дефензинах. Перші та другі дійсно не витримують високих температур. Що стосується дефензинів, то їм нагрівання не шкодить: ці антимікробні речовини стають навіть більш активними при підвищенні температури.

Однак втратити можна лише те, що було. Тому спочатку розглянемо, який мед ви зазвичай додаєте в чай. Якщо це магазинний мед, то, швидше за все, він вже втратив свої корисні властивості: його обробляють, нагріваючи до температури, характерної для гарячого чаю в чашці (60-80 градусів). Ферменти та антиоксиданти можуть постраждати, якщо пастеризація проходить занадто довго або при надто високих температурах.

А от вітамінів у меді насправді зовсім небагато (близько 1% від добової норми на 100 г), тому термічна обробка практично не впливає на їх вміст.

Інша справа — так званий сирий мед, який можна придбати безпосередньо у пасічників або у перевірених постачальників. Якщо умови зберігання дотримуються, він повністю зберігає всі свої корисні властивості — і антиоксидантні, і ферментні, і антимікробні.

Є також приємна новина: контакт з чаєм не є пастеризацією. Додавання меду в гарячий напій активує дію дефензинів, але ферменти і антиоксиданти при цьому не встигнуть зруйнуватися. Звичайно, за умови, що ви додаєте мед у вже готовий чай, а не кип’ятите його разом кілька хвилин.

Чому ще чай з медом — це хороша ідея

Тепер, коли ми з’ясували, що гарячий чай і мед не є ворогами, давайте розглянемо, які переваги може дати це поєднання.

Натуральний антибіотик

З давніх часів мед використовувався для лікування запальних процесів в організмі. Не останню роль у цьому відіграють дефензини, але, швидше за все, справа не тільки в них. На жаль, вчені зізнаються, що досі не можуть точно пояснити, в чому ще полягає цілюща сила меду. Головне, що вона існує, і теплий чай з ложечкою меду завжди залишається чудовим помічником при ГРВІ.

Джерело антиоксидантів і ферментів

Мед як щоденна добавка в напій може стати приємним і ефективним засобом проти старіння та різних порушень у функціонуванні організму. Антиоксиданти меду подбають про підтримку здоров’я клітин, а ферменти сприятимуть нормальному функціонуванню кишечника, а отже, й імунітету.

Заряд енергії

Мед — це завжди гарантований спосіб отримати швидкий приплив енергії. Чи потрібна вам енергія для фізичної

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *