Як зробити компост за місяць, замість року і ще збагачений на повний спектр корисних мікроорганізмів
Замість того щоб чекати цілий рік, існує швидкий метод перетворення органічних відходів на природне добриво. Це гарячий компост. Однак, на відміну від традиційного компостування, гарячий компост вимагає виконання певних дій, повідомляє Ukr.Media.
Подрібніть до невеликого розміру рівні частини зелених матеріалів (трава, відходи від фруктів та овочів, гній тварин, який швидко розкладається) і коричневих (сухе листя, гілки, стружка, солома, картон та інші дерев’яні або волокнисті матеріали, які дуже повільно розкладаються) та змішайте їх вилами.
Додайте повну лопату готового компосту. Залийте купу водою. Консистенція компосту повинна нагадувати віджату губку. Важливо! Якщо ви візьмете жменю компосту і стиснете її, вода не повинна витікати.
Розмір компостної купи має бути приблизно 1 кубометр, не більше! Можна накрити купу брезентом. Протягом наступного місяця необхідно регулярно контролювати температуру купи за допомогою термометра для компосту. Від першого до п’ятого дня температура повинна піднятися до +49-65 градусів.
Як тільки температура знизиться нижче +43 градусів, слід перевернути купу. Для підтримки необхідного рівня вологості можна додавати воду, але не надто багато, щоб купа не охолола від зайвої вологи.
Щодня перевіряйте температуру та ворушіть компост кожні 4-5 днів, якщо температура впаде нижче +43 градусів. Продовжуйте зволожувати, якщо це потрібно. Протягом місяця купу варто перевернути 4 рази.
Коли більша частина купи перетвориться на темний пухкий компост, а температура знизиться нижче +29 градусів, компост буде готовий. Дайте йому «дозріти» протягом тижня-двох, і ви зможете його використовувати. Важливо! Під час роботи з компостом слід використовувати респіратор.
Джерело: ukr.media