Що чекає ринок житла до кінця року: прогноз експерта | 100 ІДЕЙ

Що чекає ринок житла до кінця року: прогноз експерта

До кінця року очікується зростання курсу долара на 2 грн, що призведе до подорожчання нового житла. Експерт радить забудовникам переглянути інвестиційні стратегії через зниження купівельної спроможності населення.

4401_627d0c888e2d7d0e4e11adf5dd53fb1b.jpg (21.06 Kb)

До кінця року прогнозується зростання валютного курсу приблизно на 2 гривні за один долар. Це ускладнить ситуацію на ринку нерухомості — нове житло здорожчає, а купівельна спроможність населення знизиться. Тому забудовникам варто переглянути свої інвестиційні стратегії.

Таку думку висловила співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

ВР почала розгляд проєкту Держбюджету на 2025 рік. Депутати мають час до 1 жовтня для внесення пропозицій, а перше голосування відбудеться до 20 жовтня. У документі закладений курс на рівні 45 гривень за долар. Олена Сосєдка раніше прогнозувала, що курс долара продовжить зростати, до початку 2025 року ціна валюти може вирости приблизно на 2 гривні.

Зростання курсу долара до прогнозованого рівня 43−44 гривень за один долар у 2024 році матиме суттєвий вплив на ринок нерухомості в Україні. Перш за все, це призведе до збільшення вартості будівельних матеріалів, більшість з яких імпортується, що підніме собівартість будівництва. У результаті нові житлові та комерційні об’єкти можуть стати менш доступними для широкого кола покупців.

Окрім того, за її словами, девальвація національної валюти зазвичай змушує інвесторів і забудовників обережніше підходити до нових проєктів через зростання ризиків та нестабільність доходів.

Источник

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *