Що відбувається на ринку нерухомості в Україні | 100 ІДЕЙ

Що відбувається на ринку нерухомості в Україні

В Україні поступово відновлюється ринок нерухомості. Активно зростає вартість новобудов, що пов’язано зі зростанням собівартості будівництва. Ціни на вторинці повністю залежать від попиту та пропозиції. Найдешевші квартири в старому житловому фонді. Наприклад, у Києві серед повноцінних однокімнатних квартир (площею меншою за нормативну, однак з власним санвузлом та кухнею) найдешевше житло – апартаменти в цокольному приміщенні хрущовки всього за 20,5 тис. доларів.

3994_mycollages-10-scaled.jpg (29.15 Kb)

Про те, що відбувається на ринку нерухомості та скільки коштує найдешевша квартира, читайте в матеріалі.

Що відбувається з ринком нерухомості в Україні

Ринок нерухомості в Україні поступово відновлюється. Що стосується первинного ринку, то найкраща ситуації в Закарпатській області. Тут немає комендантської години і сюди майже ніколи не долітають російські ракети. За даними дослідження Dim.Ria, у Закарпатській області відновили роботу 98% об’єктів будівництва.

“Протягом липня в Україні здали 11 новобудов на 38 секцій, тож від початку 2024 року частка готових новобудов зросла на 2,5% і тепер становить 32,5%. Лідерами за співвідношенням добудованих об’єктів є Волинська та Одеська області: там завершених проєктів більш ніж 50%”, – йдеться в результатах дослідження.

Водночас зростають і ціни на новобудови. У доларі вони зросли на 4%. Найдорожче в Києві – 1340 доларів за квадрат. Найдешевше – у Запорізькій області.

На другому місці за вартістю квартир у новобудові опинилась Закарпатська область. За кожен квадрат доводиться платити 1177 доларів у середньому. Що цікаво, за даними дослідження, на третьому місці опинилась Дніпропетровська область (1102 долари за квадрат).

Ціни у Львівській області дещо нижчі – всього 1097 доларів за квадрат. Далі йде Кіровоградщина та Чернівецька область. У трійку областей з найнижчими цінами на новобудову увійшли Миколаївщина (714 доларів за квадрат), Житомирщина (711 доларів) та Чернігівська область (усього 700 доларів за квадрат).

Проте насправді, як кажуть забудовники, ціни можуть зростати більш швидкими темпами. Головна причина – подорожчання вартості будівельних робіт.

“Від початку цього року собівартість будівельних робіт уже зросла на 10-15%. Унаслідок валютних коливань і збільшення вартості перевезень дорожчають матеріали. Окрема стаття видатків, що в поточних умовах важко прогнозована, – електроенергія”, – розповідає представниця одного з найбільших забудовників.

Середні ціни на квартири за минулий місяць на вторинці зменшились у більшості областей. Ріст порівняно з червнем відбувся лише в п’яти областях, найсуттєвіший – у Львівській та Чернівецькій (+2,5% та +2% відповідно).

Зазначимо, середні ціни не враховують величезну кількість факторів. Наприклад, у столиці ціни на Троєщині можуть бути в кілька разів менші, ніж на Печерську. При цьому середня ціна спотворює ситуацію: не показує ані ситуацію з цінами на Троєщині, ані вартість житла на Печерську.

Найдорожчі квартири все ще в столиці. У Києві в середньому однокімнатну квартиру, за даними маркетплейсу, продавали за 93 тис. доларів. На другому місці – Львівська область (72,1 тис. доларів). Потім – Закарпатська область (58,3 тис. доларів). Найнижчі ціни на квартири в Херсонській області (18 тис. доларів). Також порівняно дешеве житло в Сумській (20,4 тис. доларів) та Запорізькій (20,8 тис. доларів) областях.

Скільки коштує найдешевша квартира в Києві

Вартість нерухомості на вторинному ринку у столиці коливається залежно від району. Однокімнатна квартира у Печерському районі коштує в середньому $114,8 тис., у Деснянському – $49,4 тис. OBOZ.UA вивчив варіанти найдешевших квартир у Києві на вторинці. Серед “квартир”, що мають кухню та власний санвузол, найдешевший варіант – квартира площею менше 25 квадратів за 20,5 тис. доларів на цокольному поверсі “хрущовки” в Солом’янському районі (недалеко від метро “Берестейська”).

При цьому таке житло насправді є апартаментами, а не повноцінною квартирою. Ймовірно, воно розташоване на нежитловому поверсі (у цокольному приміщенні). Крім того, згідно з Державними будівельними нормами мінімальна площа квартири має складати від 30 квадратів. Усе, що менше, – апартаменти.

“Продам квартиру на цокольному поверсі (не підвал) з вікнами у двір, високою стелею (2,8 м) та досить якісним ремонтом і побутовою технікою, а саме: пральна машина, склокерамічна плита, витяжка, тепла підлога по всій квартирі, бойлер, сучасний телевізор тощо”, – йдеться в оголошенні.
На другому місці серед найдешевших квартир – готелька в Дарницькому районі площею 22 кв. м за 22 тис. доларів. Особливість житла: воно потребує капітального ремонту. У квартирі немає ані підлоги, ані дверей. На стінах у кухні – залишки фарби, а в кімнаті – підготовлена до чистової обробки поверхня.

На третьому місці за рівнем цін – квартира площею менше 17 кв. м за 23 тис. доларів. На відміну від попереднього варіанта, у цьому житлі немає газу та окремого приміщення для кухні. Холодильник, електрична плита та невеликий стіл розмістили в прихожій.

Готелька – у житловому стані. “Однокімнатна квартира у пішій доступності до метро “Академмістечко” – 12 хв пішки (850 м). Поруч зупинка маршрутки, АТБ, магазини. У квартирі залишається кондиціонер, холодильник, шафа, стіл, диван”, – йдеться в оголошенні.

І хоча середня ціна на однокімнатну квартиру в Києві згідно з даними маркетплейсів становить понад 90 тис. доларів, крихітне житло без ремонту та в старому житловому фонді можна придбати навіть за 20,5 тис. доларів. Повноцінну однокімнатну квартиру в житловому стані можна купити за ціною від 42 тис. доларів.

Источник

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *