У якому віці дитина може отримати нерухомість у спадок | 100 ІДЕЙ

У якому віці дитина може отримати нерухомість у спадок

Діти — категорія спадкоємців, яким найчастіше заповідають нерухоме майно. І це зрозуміло. Адже забезпечити дитину житлом хоче чи не кожен із батьків (дідусів і бабусь).

9319_prodam-kuplyu-kvartiru-dnepropetrovsk-825x460.jpg (39.27 Kb)

У якому віці дитина може отримати нерухомість у спадок, чи успадкує вона борги, якщо нерухомість проблемна, і як продати квартиру чи будинок, які отримав неповнолітній у спадок? Розказали експерти порталу Flombu.

З якого віку дитина може успадкувати нерухомість

Вікових обмежень у спадкуванні немає. А ось у розпорядженні успадкованим — є.

Дитина може отримати нерухоме майно у спадщину, навіть незважаючи на те, чи згадали про неї у заповіті. На обов’язкову частку у спадщині мають право:

малолітні – до 14 років;
неповнолітні – до 18 років;
повнолітні непрацездатні діти спадкодавця;
а також діти, зачаті, коли спадкодавець був живий, і народжені після відкриття спадщини.

Хто подає заяву про прийняття нерухомості у спадщину дитиною

Якщо спадкоємцем є неповнолітній, щоб не виникало спірних питань і можна було оформити свідоцтво про право на спадщину, потрібно написати заяву про прийняття спадщини.

1. Заяву про прийняття нерухомості у спадщину пишуть батьки

До досягнення дитиною 14 років заяву про прийняття дитиною спадщини подають батьки.

2. Заяву про прийняття квартири чи будинку у спадщину пише дитина

Якщо дитині виповнилося 14 років, вона може написати заяву про отримання нерухомості у спадщину власноруч.

В обох випадках нотаріус повідомляє про це органи опіки та піклування.

Чи можуть батьки розпоряджатися нерухомістю, яку успадкувала дитина

Так, можуть. Однак від імені дитини і до певного часу.

Допоки дитина малолітня, успадкованою нерухомістю від її імені управляють батьки.

Якщо один із батьків помер або позбавлений батьківських прав, керування майном, яке набув неповнолітній у спадок, переходить до другого з батьків (матері чи батька).

Досягнувши 14 років, дитина може розпоряджатися квартирою чи будинком, яку отримала у спадок, зі згоди батьків. Коли дитині виповниться 18 років, вона набуває права повністю керувати своїм нерухомим майном.

Чи можна продати нерухомість, яку дитина отримала у спадок

Можна, але з дотриманням певної процедури.

Якщо батьки вирішили продати квартиру чи будинок, які відійшли їхній малолітній дитині у спадок, без дозволу органу опіки та піклування не обійтися.

Перед погодженням такої угоди органи опіки ретельно і упродовж місяця перевіряють, чи, бува, не порушуються цим права дитини, найперше — її право на житло.

Із 14-ти років дитина може брати участь у підписанні договору купівлі-продажу об’єкта, отриманого у спадок. Однак, допоки не досягне повноліття, на це потрібна згода батьків і органів опіки.

Чи успадкує дитина з нерухомістю борги?

Так, успадкує. У спадкуванні проблемної нерухомості винятків щодо неповнолітніх немає. Разом із квартирою чи будинком, які, скажімо, спадкодавець колись взяв у кредит і не виплатив, до дитини перейдуть і борги. Їх доведеться погашати у терміни та в порядку, які передбачені законом.

Чи може дитина відмовитись від нерухомості у спадщину

Може. Якщо нерухомість, яку заповіли дитині, може їй зашкодити, слід написати заяву про відмову від спадщини. Досягнувши 14 років, дитина має право самостійно відмовитися від квартири чи будинку у спадщину. Таке бажання неповнолітнього підкріплюється згодою батьків і органу опіки та піклування.

Якщо дитині не виповнилося 14 років, від її імені відмовитися від нерухомого майна у спадок можуть батьки. Для цього знадобиться погодження органу опіки та піклування.

Отже, дитина може успадкувати нерухоме майно незалежно від віку. Допоки їй не виповниться 14, нерухомістю від її імені керують батьки. Досягнувши повноліття, дитина може вільно розпоряджатися успадкованою квартирою чи будинком. До того часу всі угоди з об’єктами, які дитина набула у спадок, контролюють органи опіки та піклування.

Источник

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *