Українців очікує подорожчання житла | 100 ІДЕЙ

Українців очікує подорожчання житла

Підтриманий народними депутатами у першому читанні законопроєкт №11416-д, який передбачає підвищення податків, не зачіпає безпосередньо сфери будівництва – проте опосередкований вплив на неї вплине (у разі остаточного прийняття документа в поточному вигляді). Зокрема, підвищення військового збору до 5% збільшить операційні витрати, що може призвести до зростання цін на житло та інші будівельні об’єкти.

4401_627d0c888e2d7d0e4e11adf5dd53fb1b.jpg (21.06 Kb)

Про це розповів голова правління Української асоціації девелоперів Євген Фаворов, повідомляє LIGA.net. Автори матеріалу нагадують: військовий збір стягується при купівлі нерухомості та зазвичай ділиться порівну між покупцем та продавцем.

“Відповідно, за умови підвищення збору з 1,5% від вартості “квадратів” до 5%, покупцю доведеться переплатити за квартиру додаткові 1,75%, а девелопер ці самі 1,75% втратить зі свого доходу. Є ймовірність того, що, аби компенсувати свої втрати, багато девелоперів переглянуть ціну квадратного метра в бік збільшення”, – пояснили вони.

Крім того, підкреслюється, на ціні квадратного метра може позначитися не лише збільшення військового збору, а й встановлення ставки податку на прибуток для фінансових установ на рівні 25%. Адже якщо продаж нерухомості відбувається через фонд фінансування будівництва, “до обов’язкових платежів додається винагорода управителя фонду” – компанії, яка супроводжує правочин.

“І якщо зі своєї винагороди замість поточних 18% управитель буде змушений сплачувати 25% податку на прибуток, втрачену різницю йому доведеться компенсувати. Знову-таки, переклавши додаткове фінансове навантаження на покупця”, – пояснили аналітики.

Загалом же, констатував у свою чергу Фаворов, збільшення податків “ускладнює умови для розвитку будівельної галузі”. Яка, за його словами, вже страждає від нестачі інвестицій та низького попиту на нерухомість.

Источник

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *