Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/krua100/htdocs/100.kr.ua/wp-includes/functions.php on line 6121
​Чому лікарі не рекомендують пити холодне молоко | 100 ІДЕЙ

​Чому лікарі не рекомендують пити холодне молоко

Молоко — важливий та корисний продукт для людського організму. Температура споживання має прямий вплив на його харчову цінність, швидкість засвоєння та переробку. Найбільш корисним вважається свіже молоко, повідомляє Ukr.Media.

Цей продукт, окрім оптимальної температури, має ряд переваг:

  • володіє бактерицидними властивостями (протягом години);
  • багатий на вітаміни та мікроелементи (при порушенні умов зберігання кількість вітамінів зменшується);
  • містить імунні тіла;
  • легко перетравлюється та засвоюється травною системою.

Чи дійсно температура молока впливає на здоров’я людини, і чому вживання холодного молока не рекомендується, можна дізнатися, вивчаючи травні процеси в організмі.

Що відбувається з молоком в організмі людини

Коли молоко потрапляє до шлунка, на нього впливають шлункові соки. Змішування молока з шлунковим соком викликає звурдження (випадання пластівців білка та жиру). Швидкість цього процесу залежить від рівня кислотності шлунка.

При підвищеній кислотності звурдження відбувається швидше, що зменшує кислотність і полегшує болі при виразкових захворюваннях. У таких випадках оптимальна температура молока становить 35-40 градусів. У людей з низькою кислотністю звурдження не відбувається, і продукт надходить в кишечник у первісному вигляді. У цій ситуації молоко не слід вживати в будь-якому вигляді.

Багато релігійних традицій забороняють вживання молока разом з іншими продуктами, і це має своє обґрунтування. Після звурдження молоко розділяється на сир і сироватку.
Якщо молоко вживається разом з іншими продуктами або після їжі, сирні згустки можуть обволікати їжу, утворюючи щільний шар, що ускладнює її перетравлення, створюючи бар’єр між їжею та шлунковим соком.

Спочатку перетравлюється білковий шар, а потім відновлюється переробка інших компонентів їжі. Дієтологи рекомендують дотримуватися інтервалу в півгодини між їдою та споживанням молока. Найкраще пити молоко натщесерце, маленькими ковтками.

Чому не можна пити холодне молоко

  • Медичні висновки однозначні — вживання холодного молока не рекомендується. Як тільки охолоджений продукт потрапляє в організм, він перетворюється на важку липку масу, що осідає на стінках шлунково-кишкового тракту, стаючи токсичною для організму. У деяких людей склянка холодного молока може викликати діарею та розлад шлунку.
  • Для перетравлення холодного молока потрібно велика кількість енергії. Після звурдження сироватка відокремлюється та швидко всмоктується в кров, тоді як холодний сирний згусток залишається в шлунку надовго незасвоєним, викликаючи різні порушення в травленні.
  • Крім порушення травлення, холодне молоко часто призводить до простудних захворювань (зокрема, до ангіни). Це пояснюється високою теплоємністю молочного жиру, який охолоджує носоглотку значно інтенсивніше, ніж інші холодні напої.

Тепле молоко можна вживати в будь-якому віці без шкоди для здоров’я (в той час як холодний продукт може бути небезпечним). Єдина умова — дотримуватися обережності при деяких захворюваннях (знижена кислотність шлунка, непереносимість лактози, алергії тощо). Важливо лише правильно обрати температуру.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *