Із чого насправді виготовляють локшину швидкого приготування?
Навряд чи серед інтернет-користувачів знайдеться людина, яка хоча б раз в житті не пробувала локшину швидкого приготування. Одні, задовольнивши цікавість, більше ніколи і не купують «цю гидоту», інші змушені періодично харчуватися через її дешевизну, а треті роблять це регулярно і не заморочуються роздумами на тему свого здоров'я. Так ось, скажемо вам, дарма!
Не варто їсти локшину швидкого приготування навіть іноді. І ось чому! Але, про все по порядку, інформує Ukr.Media.
Трішки історії
Придумали смажену локшину, яку досить було залити водою, китайці – у них її продавали як вуличну їжу. Вигляд вона мала звичайних шматочків тіста з рисової муки, які обсмажувалися майже до коричневого стану.
Під час китайсько-японської війни японці зацікавилися такою їжею, що дозволяла швидко і дуже дешево нагодувати багато солдат. Вже після Другої світової війни, коли в Японії була сильна нестача продуктів, бізнесмен на ім'я Андо Момофуки згадав, як його мама годувала велику родину такою саморобною локшиною.
І він збудував перший завод по її виробництву. Ідея сподобалася і корейцям. А щоб ще більше здешевити виробництво, вони ввели багато нововведень – і та хвиляста лапша, що продається у нас на прилавках, зовсім не схожа на оригінал ні за виглядом, ні за складом.
А знаєте, чому вона хвиляста? Все просто – так її здається більше! Якби її спресувати в брусок – розмір був би в дві сірникових коробки.
Так з чого і як її роблять
Багато хто чув, що особливо шкідливими є добавки, поміщені в пакетики. В одному – спеції (там ні грама натурального продукту – сіль, глутамат натрію та смакові речовини), а в іншому – масло (воно зроблено з трансжирів і також приправлено хімічними підсилювачами смаку). А мовляв, сама локшина – макарони як макарони.
Але це зовсім не так!
Для неї беруть зерно найнижчого сорту (навіть худобі таке не дають). Помел дуже дрібний – виходить порошок протилежного сірого кольору. До речі, на тих заводах, які випускають швидку локшину, в цехах з виготовлення тіста, працюють тільки корейські робітники і тільки в протигазах – настільки шкідливі там пил і повітря, навіть при потужній очисній системі. Не вірте рекламі – ніякої борошна вищого сорту і яєчного порошку немає і в помині. А наших працівників не пускають, щоб не бачили, що і як використовується.
До цього сірого борошна додається премікс – біохімічна мінеральна добавка, по суті, подрібнений у порошок комбікорм з різними добавками (амінокислоти, ферменти (ензими), смако-ароматичні добавки, хіміко-терапевтичні препарати).
Третій компонент – емульгатор-загущувач, його додають, щоб тісто було круте.
А щоб надати локшині гарний вид макаронів на яйцях, до складу додає барвник Е-150 або так званий цукровий колер.
А ще, до складу самої локшини вноситься глутамат натрію – підсилювач смаку. Це свого роду наркотик – для того, хто підсів на їжу з глутаматом, нормальна їжа здається прісною і несмачною. Саме з-за нього дітям так подобається гризти суху локшину.
Британськими вченими доведено, що після такої порції локшини поліпшується настрій, частішає серцебиття, настає щось типу ейфорії – типові прояви дії легких наркотиків. А потім хочеться ще і ще. За тим же принципом працюють і фастфуди – там теж глутамат натрію завозиться мішками.
Ось з цього і замішують круте тісто, яке розкачується в великий аркуш. Його пропускають через спеціальну машину, яка робить окремі спіральки, друга машина – ріже на смуги, третя – на порційні шматки.
А далі – брусочки обробляються парою, проходять через сушарку і потім пропускаються через розпечену пальмову олію з додаванням транс-жирів. Їх шкідливість давно доведено – це сильні канцерогени, що провокують рак.
Ось така хімічна бомба в одному брусочку локшини швидкого приготування. І не треба вірити рекламі ні на копійку – суцільна брехня, щоб продати продукт. А ось заробити гастрит, виразку, коліт, ураження печінки, а то і рак – запросто можна. Агресивні компоненти просто обволікають слизову оболонку шлунка, роз'їдаючи її. Один з вітчизняних виробників заплатив величезний штраф за не відповідаючу дійсності рекламу і введення покупців в оману.
Плюс – локшина швидкого приготування – дуже калорійний продукт. Майже 450 Ккал в одній порції. Це як за раз з'їсти цілу упаковку майонезу!
Їжа така дуже швидко засвоюється – буквально вже через 25-30 хвилин знову з'являється відчуття голоду і треба йти заварювати ще одну порцію – це ж так швидко! Ось цей хід виробники вкрали у mcdonald's – у них гамбургер швидко насичує, але ще людина не встигла далеко відійти від ресторану – вона вже знову хоче їсти.
Загалом, як співається в пісеньці «думайте самі, вирішуйте самі» – купувати дешеву швидку локшину, а потім дорогі ліки, або….
Все "супершвидке" не може бути корисним апріорі. Зрозуміло, що це зручно, але куди простіше подбати про своє здоров'я зараз, ніж після витрачати незліченні гроші на лікарні з препаратами!
Джерело: ukr.media