Лікарі розвіяли міфи про кефір: коли і як правильно його вживати?

На противагу уявленням наших бабусь, кефір слід вживати не лише ввечері. Ось що повідомили медики про цей дивовижний напій, інформуючи Ukr.Media.

Кефір — це відмінний продукт, який подобається багатьом лікарям, і навіть деякі відомі педіатри стверджують, що його можна використовувати для початку прикорму. Однак, згідно з рекомендаціями фахівців, неадаптований кефір та молоко не варто давати дітям до року, оскільки їх вживання може спричинити високий ризик розвитку залізодефіцитної анемії, а також провокувати виникнення мікроерозій у кишківнику, зокрема в тонкому кишечнику.

Об'єктивно, невеликими порціями з року, а за деякими даними з півтора року, кефір можна поступово вводити в раціон. Варто пам'ятати, що кефір — це ферментований продукт, який необхідний для збагачення мікробіоти, він стимулює моторику кишечника. Проте дітям віком до 3-5 років рекомендується дотримуватись правила кулачків: дитина повинна споживати не більше трьох кулачків усіх молочних продуктів на добу. Один кулачок відповідає розміру кулачка дитини, а не дорослого. Також протягом дня слід дотримуватись принципу здорової тарілки, що означає, що половина порції повинна складатися з овочів і фруктів, чверть — з білків, до яких відноситься і кефір, а решта чверть — вуглеводів. Отже, говорити «я хочу попити кефір» — це не зовсім коректно, оскільки кефір швидше є їжею в рідкому вигляді, ніж напоєм.

Існують деякі дослідження, що вказують на те, що чим свіжіший кефір, тим вища ймовірність, що він позитивно вплине на випорожнення. Але логіка тут досить проста: чим свіжіші та активніші ферментовані бактерії, тим краще функціонує моторику кишечника і мікробіота. Тому важливо дотримуватись помірності.

Не слід забувати, що не варто зловживати, вводячи кефір як єдиний продукт, замінюючи грудне вигодовування чи суміш. Харчуватися виключно кефіром або дотримуватись кефірних дієт — це також не найкраща ідея. Якщо вам потрібен простий ферментований продукт і ви нормально сприймаєте білок коров'ячого молока, то кефір дійсно є непоганим вибором. Тож пийте на здоров'я, але не перестарайтеся.

Коли ми говоримо про відсоток жиру та знежиреність, пам'ятайте, що знежирені продукти швидше шкідливі, ніж корисні, адже при зниженні вмісту жирів ми здебільшого набираємо за рахунок вуглеводів. Жирність продукту в межах 2,5-4,5% — це оптимальний варіант. Знежирений кефір радше є маркетинговим трюком, аніж дійсно можливістю для схуднення.

Щодо часу вживання кефіру, чи вранці, чи ввечері, конкретних рекомендацій немає. Кефір можна використовувати як інгредієнт смачного смузі вранці, додаючи мюслі або гранолу. Фрукти з кефіром — чудовий початок дня. Або ж швидка вівсянка на кефірі — це також відмінний вибір. Увечері можна приготувати кефірний суп або окрошку на кефірі. Чому б і ні?

Отже, стверджувати, що кефір слід пити лише ввечері, і що його не можна поєднувати з іншими продуктами — це найбільша помилка.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *