Проста звичка в харчуванні може значно знизити ризик розвитку діабету та серцевих захворювань
Дослідники виявили, що обмеження приймання їжі протягом 10 годин на день підвищує важливі показники здоров'я серця. За оцінками фахівців, понад третина дорослого населення США страждає на метаболічний синдром — сукупність медичних станів, що підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету та інсульту, інформує Ukr.Media.
Синдром пов'язаний з кількома факторами ризику, включаючи високий рівень цукру в крові, підвищений кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину. Під час клінічного дослідження, дослідники з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго та Інституту Солка виявили, що форма переривчастого голодування може поліпшити стан здоров'я учасників з діагнозом метаболічний синдром та переддіабет.
Дослідження продемонструвало значне покращення основних показників кардіометаболічного здоров'я, включаючи рівень цукру та холестерину в крові, а також зниження рівня гемоглобіну A1c — маркера довгострокового контролю рівня цукру в крові.
«Метаболічний синдром, особливо в парі з переддіабетом, являє собою критичний переломний момент, коли ризик розвитку діабету другого типу та серцево-судинних захворювань значно зростає, — говорить Пем Тауб, доктор і професор медицини, співавтор дослідження. — Ми сподіваємося, що результати цього дослідження допоможуть тим, хто хоче позбутися метаболічного синдрому та знизити ризик розвитку діабету другого типу».
Це перше дослідження, в якому оцінювалися переваги індивідуального графіка харчування з обмеженням часу у пацієнтів, які приймають ліки проти метаболічного синдрому.
Під час дослідження 108 дорослих пацієнтів з метаболічним синдромом були рандомізовані в групи з обмеженим за часом харчуванням або в контрольну групу.
Обидві групи продовжували отримувати стандартне лікування та проходили консультації з харчування в рамках середземноморської дієти. Всі учасники вели записи про приймання їжі, які потім переглядалися дослідниками.
Для групи з обмеженим часом приймання їжі протоколи були складені з урахуванням звичок харчування, розкладу сну та неспання і особистих зобов'язань кожного учасника. В результаті кожен учасник скоротив час приймання їжі до 10 годин на день, починаючи не менше ніж через годину після пробудження і закінчуючи не менше ніж за три години до відходу до сну.
Через три місяці у пацієнтів, які дотримувалися режиму харчування з обмеженням часу, спостерігалося значне поліпшення основних показників здоров'я серця. За своїми масштабами це зниження було аналогічне тому, що зазвичай досягається в ході більш інтенсивних заходів в рамках Національної програми з профілактики діабету.
«Наш організм по-різному переробляє цукри та жири залежно від часу доби, — говорить співавтор дослідження Сатчідананда Панда, доктор філософії, професор Інституту Салка. — Обмежуючи час приймання їжі, ми знову звертаємося до природної мудрості організму і використовуємо його добові циркадні ритми для відновлення метаболізму та поліпшення здоров'я».
Циркадні ритми — це 24-годинні цикли біологічних процесів, які впливають майже на кожну клітину організму. Неправильний режим харчування може порушити цю систему і викликати симптоми метаболічного синдрому, включаючи збільшення кількості жиру в черевній порожнині та підвищення рівня холестерину або тригліцеридів. За словами Панди, обмежене за часом харчування (споживання всіх калорій протягом 10 годин) дозволяє людям харчуватися так, щоб підтримувати свої циркадні ритми та здоров'я.
Обмежене за часом харчування також було пов'язане зі зменшенням маси тіла, індексу маси тіла (ІМТ) та черевного жиру — типу жиру, тісно пов'язаного з метаболічними захворюваннями. Важливо зазначити, що в учасників не спостерігалося значної втрати сухої м'язової маси, що часто буває пов'язано з втратою ваги.
Дослідження поповнило докази, що підтверджують використання обмеженого за часом харчування як практичного та недорогого втручання для поліпшення кардіометаболічного здоров'я.
Результати свідчать, що медичні працівники можуть рекомендувати цей спосіб життя пацієнтам з метаболічним синдромом як доповнення до існуючих методів лікування, хоча необхідні додаткові довгострокові дослідження, щоб визначити, чи може обмеження харчування за часом підтримувати ці переваги і в кінцевому підсумку знизити ризик розвитку хронічних захворювань.
«Існує гостра потреба в більш ефективних методах лікування, доступних, недорогих та стійких для звичайної людини, — сказав Тауб, кардіолог. — Наше дослідження демонструє, що втручання в спосіб життя, наприклад обмеження харчування за часом, може мати значний вплив на загальний стан здоров'я людини».
Джерело: ukr.media