Які овочі та фрукти можна збирати незрілими

Безумовно, найбільш смачними є плоди, що дозріли на рослині. Проте часто несприятливі погодні умови та захворювання загрожують знищити значну частину врожаю на корені. Тому доводиться збирати з грядок овочі, які ще не досягли споживчої зрілості.

Збирають незрілими також ті плоди, які потребують тривалого транспортування. Часто зривають з дерев недозрілі зимові сорти яблук та груш, оскільки вони просто не встигають вирости через різке настання холодів. Іншими словами, існує безліч обставин, коли виникає потреба зняти з рослин незрілі плоди.

Як дозріти овочі та фрукти

Яким чином відбувається дозрівання плодів? Цей процес можна розділити на два етапи:

На першому етапі овочі та фрукти ростуть, збільшуються в розмірах і накопичують необхідні поживні речовини.

На другому етапі ріст плодів зупиняється, а накопичені органічні речовини починають розпадатися, утворюючи пектин, цукор, при цьому зменшується кількість кислот у плодах — плоди стають солодшими, м’якішими, набуваючи характерного для свого сорту кольору.

У другий період овочі та фрукти можна знімати з рослин, оскільки всі згадані процеси відбуваються як під час дозрівання на кущі або дереві, так і при зборі.

Найбільш оптимальними для дозрівання вважаються вологість не більше 80% і температура повітря 20-22°С.

Якщо ви прагнете пришвидшити дозрівання плодів, це можна зробити, створивши відповідні умови. Так, при підвищенні температури до 25°С інтенсивність дозрівання овочів зростає. Це відбувається і в разі, якщо покласти плоди в сонячному місці. Однак у обох випадках шкірка втрачає пружність, а самі плоди стають дуже м’якими.

Ще один фактор, що прискорює дозрівання, — це газ етилен. Цей природний газ рослинного походження (його виділяють самі плоди) прискорює обмінні процеси, завдяки чому овочі та фрукти швидше набувають ознак зрілості. Проте етилен не впливає на всі плоди. Деякі з них нечутливі до дії газу, тому дозрівати можуть лише на рослині. Наприклад, зірвані виноград, малина, ожина, полуниця або вишня не дозріють, а просто зіпсуються.

Які овочі та фрукти можуть дозрівати в домашніх умовах?

Існують певні правила для збору та зберігання недозрілих овочів і фруктів:

  • Знімати плоди з рослин потрібно в суху погоду.
  • Для дозрівання підходять лише цілі, непошкоджені фрукти та овочі.
  • Кожен плід слід витерти насухо і помістити в відкриті ємності з хорошою вентиляцією.
  • Покладіть зібраний урожай у місце, захищене від яскравих сонячних променів (за винятком випадків, коли ви хочете максимально прискорити процес дозрівання).

Помідори

Найчастіше саме томати знімають з куща незрілими. Низька температура, часті дощі та тумани призводять до захворювань томатів і втрати врожаю. Щоб уникнути цього, дачники збирають томати, як тільки вони стають бурими або білими.

Якщо ви бажаєте отримати стиглі плоди якомога пізніше, помістіть їх у темне місце з температурою близько 20°С; якщо ж швидше — у світле.

Найпростіший спосіб прискорити дозрівання томатів — покласти в кожен ящик із зеленими плодами кілька дозрілих помідорів або яблук. Етилен, який виділяють достиглі плоди, допоможе врожаю швидше досягти зрілості.

Перець

Ще один представник родини Пасльонові, який можна зривати з кущів незрілим, — це болгарський перець. Його, на відміну від помідорів, можна вживати в їжу і недозрілим, але якщо ви віддаєте перевагу дозрілій продукції, допоможіть врожаю одним із способів:

Джерело: ukr.media

Як дозріти овочі та фрукти

Яким чином відбувається дозрівання плодів? Цей процес можна розділити на два етапи:

На першому етапі овочі та фрукти ростуть, збільшуються в розмірах і накопичують необхідні поживні речовини.

На другому етапі ріст плодів зупиняється, а накопичені органічні речовини починають розпадатися, утворюючи пектин, цукор, при цьому зменшується кількість кислот у плодах — плоди стають солодшими, м’якішими, набуваючи характерного для свого сорту кольору.

У другий період овочі та фрукти можна знімати з рослин, оскільки всі згадані процеси відбуваються як під час дозрівання на кущі або дереві, так і при зборі.

Найбільш оптимальними для дозрівання вважаються вологість не більше 80% і температура повітря 20-22°С.

Якщо ви прагнете пришвидшити дозрівання плодів, це можна зробити, створивши відповідні умови. Так, при підвищенні температури до 25°С інтенсивність дозрівання овочів зростає. Це відбувається і в разі, якщо покласти плоди в сонячному місці. Однак у обох випадках шкірка втрачає пружність, а самі плоди стають дуже м’якими.

Ще один фактор, що прискорює дозрівання, — це газ етилен. Цей природний газ рослинного походження (його виділяють самі плоди) прискорює обмінні процеси, завдяки чому овочі та фрукти швидше набувають ознак зрілості. Проте етилен не впливає на всі плоди. Деякі з них нечутливі до дії газу, тому дозрівати можуть лише на рослині. Наприклад, зірвані виноград, малина, ожина, полуниця або вишня не дозріють, а просто зіпсуються.

Які овочі та фрукти можуть дозрівати в домашніх умовах?

Існують певні правила для збору та зберігання недозрілих овочів і фруктів:

  • Знімати плоди з рослин потрібно в суху погоду.
  • Для дозрівання підходять лише цілі, непошкоджені фрукти та овочі.
  • Кожен плід слід витерти насухо і помістити в відкриті ємності з хорошою вентиляцією.
  • Покладіть зібраний урожай у місце, захищене від яскравих сонячних променів (за винятком випадків, коли ви хочете максимально прискорити процес дозрівання).

Помідори

Найчастіше саме томати знімають з куща незрілими. Низька температура, часті дощі та тумани призводять до захворювань томатів і втрати врожаю. Щоб уникнути цього, дачники збирають томати, як тільки вони стають бурими або білими.

Якщо ви бажаєте отримати стиглі плоди якомога пізніше, помістіть їх у темне місце з температурою близько 20°С; якщо ж швидше — у світле.

Найпростіший спосіб прискорити дозрівання томатів — покласти в кожен ящик із зеленими плодами кілька дозрілих помідорів або яблук. Етилен, який виділяють достиглі плоди, допоможе врожаю швидше досягти зрілості.

Перець

Ще один представник родини Пасльонові, який можна зривати з кущів незрілим, — це болгарський перець. Його, на відміну від помідорів, можна вживати в їжу і недозрілим, але якщо ви віддаєте перевагу дозрілій продукції, допоможіть врожаю одним із способів:

Джерело: ukr.media

Які овочі та фрукти можуть дозрівати в домашніх умовах?

Існують певні правила для збору та зберігання недозрілих овочів і фруктів:

Помідори

Найчастіше саме томати знімають з куща незрілими. Низька температура, часті дощі та тумани призводять до захворювань томатів і втрати врожаю. Щоб уникнути цього, дачники збирають томати, як тільки вони стають бурими або білими.

Якщо ви бажаєте отримати стиглі плоди якомога пізніше, помістіть їх у темне місце з температурою близько 20°С; якщо ж швидше — у світле.

Найпростіший спосіб прискорити дозрівання томатів — покласти в кожен ящик із зеленими плодами кілька дозрілих помідорів або яблук. Етилен, який виділяють достиглі плоди, допоможе врожаю швидше досягти зрілості.

Перець

Ще один представник родини Пасльонові, який можна зривати з кущів незрілим, — це болгарський перець. Його, на відміну від помідорів, можна вживати в їжу і недозрілим, але якщо ви віддаєте перевагу дозрілій продукції, допоможіть врожаю одним із способів:

Джерело: ukr.media

Помідори

Найчастіше саме томати знімають з куща незрілими. Низька температура, часті дощі та тумани призводять до захворювань томатів і втрати врожаю. Щоб уникнути цього, дачники збирають томати, як тільки вони стають бурими або білими.

Якщо ви бажаєте отримати стиглі плоди якомога пізніше, помістіть їх у темне місце з температурою близько 20°С; якщо ж швидше — у світле.

Найпростіший спосіб прискорити дозрівання томатів — покласти в кожен ящик із зеленими плодами кілька дозрілих помідорів або яблук. Етилен, який виділяють достиглі плоди, допоможе врожаю швидше досягти зрілості.

Перець

Ще один представник родини Пасльонові, який можна зривати з кущів незрілим, — це болгарський перець. Його, на відміну від помідорів, можна вживати в їжу і недозрілим, але якщо ви віддаєте перевагу дозрілій продукції, допоможіть врожаю одним із способів:

Джерело: ukr.media

Перець

Ще один представник родини Пасльонові, який можна зривати з кущів незрілим, — це болгарський перець. Його, на відміну від помідорів, можна вживати в їжу і недозрілим, але якщо ви віддаєте перевагу дозрілій продукції, допоможіть врожаю одним із способів:

Джерело: ukr.media

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *