В яких випадках мульчування просто необхідне рослинам?

У регіонах з недостатнім теплом та нерегулярними опадами мульчування ґрунту під рослинами, як у відкритому ґрунті, так і в різних типах теплиць, є надзвичайно корисним. Шар мульчі, в залежності від використовуваного матеріалу, повинен становити не менше 3-5 см, повідомляє Ukr.Media.

Мульча виконує кілька важливих функцій:

  • зменшує випаровування вологи з поверхні ґрунту,

  • знижує коливання температури ґрунту між днем і ніччю,

  • надає додаткове живлення як рослинам, так і дощовим черв’якам та іншим корисним мікроорганізмам,

  • допомагає зберегти структуру ґрунту,

  • гальмує ріст бур’янів, ​

  • зменшує або повністю усуває потребу в механічному розпушуванні ґрунту.

Це останнє є особливо важливим, оскільки часто, особливо при поверхневих поливах, у томатів, перців, баклажанів та огірків розвивається поверхневе коріння, яке може бути пошкоджене навіть при незначному розпушуванні. Під шаром мульчі дощові черв’яки здійснюють цю процедуру без шкоди для рослин. На початку літа, а також пізніше в холодні дні, теплолюбні рослини особливо страждають від температурних коливань. Вдень температура повітря часто досягає 25-30 градусів, в той час як вночі опускається до 5 градусів. Проте коренева система огірків, томатів, перців і баклажанів перестає функціонувати, якщо температура ґрунту падає нижче 10 градусів.

Важливим є також колір мульчі: чорна швидше прогрівається. У південних регіонах використання чорного мульчувального матеріалу може призводити до перегріву верхнього шару ґрунту. Мульчування ґрунту слід здійснювати після хорошого дощу або поливу, а також після достатнього прогрівання ґрунту. Пухкий шар мульчі не проводить тепло ефективно.

Якщо використовувати неперепрілу тирсу, солому чи сіно в якості мульчувального матеріалу, це може призвести до азотного голодування рослин, що призведе до їх затримки в розвитку. Тому свіжу тирсу, сіно, солому та інші подібні матеріали потрібно попередньо пролити розчином аміачної селітри або сечовини (40-60 г на 10 л води) або розчином коров’яку (1 лопата на 10 л води).

Також для мульчування можна використовувати такі матеріали, як звичайна або чорна плівка, лутрасил, агріл, папір, картон тощо.

Джерело: ukr.media

У регіонах з недостатнім теплом та нерегулярними опадами мульчування ґрунту під рослинами, як у відкритому ґрунті, так і в різних типах теплиць, є надзвичайно корисним. Шар мульчі, в залежності від використовуваного матеріалу, повинен становити не менше 3-5 см, повідомляє Ukr.Media.

Мульча виконує кілька важливих функцій:

зменшує випаровування вологи з поверхні ґрунту,

знижує коливання температури ґрунту між днем і ніччю,

надає додаткове живлення як рослинам, так і дощовим черв’якам та іншим корисним мікроорганізмам,

допомагає зберегти структуру ґрунту,

гальмує ріст бур’янів, ​

зменшує або повністю усуває потребу в механічному розпушуванні ґрунту.

Це останнє є особливо важливим, оскільки часто, особливо при поверхневих поливах, у томатів, перців, баклажанів та огірків розвивається поверхневе коріння, яке може бути пошкоджене навіть при незначному розпушуванні. Під шаром мульчі дощові черв’яки здійснюють цю процедуру без шкоди для рослин. На початку літа, а також пізніше в холодні дні, теплолюбні рослини особливо страждають від температурних коливань. Вдень температура повітря часто досягає 25-30 градусів, в той час як вночі опускається до 5 градусів. Проте коренева система огірків, томатів, перців і баклажанів перестає функціонувати, якщо температура ґрунту падає нижче 10 градусів.

Важливим є також колір мульчі: чорна швидше прогрівається. У південних регіонах використання чорного мульчувального матеріалу може призводити до перегріву верхнього шару ґрунту. Мульчування ґрунту слід здійснювати після хорошого дощу або поливу, а також після достатнього прогрівання ґрунту. Пухкий шар мульчі не проводить тепло ефективно.

Якщо використовувати неперепрілу тирсу, солому чи сіно в якості мульчувального матеріалу, це може призвести до азотного голодування рослин, що призведе до їх затримки в розвитку. Тому свіжу тирсу, сіно, солому та інші подібні матеріали потрібно попередньо пролити розчином аміачної селітри або сечовини (40-60 г на 10 л води) або розчином коров’яку (1 лопата на 10 л води).

Також для мульчування можна використовувати такі матеріали, як звичайна або чорна плівка, лутрасил, агріл, папір, картон тощо.

Джерело: ukr.media

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *