Зелене добриво своїми руками: які рослини не варто підживлювати настоєм кропиви

Чай з кропиви та кропив'яна бражка є популярними засобами серед багатьох садівників для підживлення культур на їхніх ділянках. Цей метод ефективний, простий у використанні, не вимагає додаткових витрат, а також сприяє підтримці чистоти в віддалених куточках саду. Серед недоліків — стійкий неприємний запах, особливо якщо вміст бочки настоюється протягом 4-7 днів усередині теплиці, повідомляє Ukr.Media.

Як розводити кропив'яний настій для підживлення

Звичайний кропив'яний чай (рідину) перед використанням розводять чистою відстояною водою в пропорції 1 до 5. Отриману суміш застосовують для поливу рослин під корінь у тих же об'ємах, які їм зазвичай потрібні. Одночасно відбувається і їх підживлення. При обприскуванні по листю концентрацію слід знизити вдвічі.

Бражка містить у своєму складі дріжджі, тому її зазвичай розводять у більшій пропорції — 1 до 10, так само, як і настій коров'яку.

Дехто з дачників замість дріжджів додає до складу кефір, молочну сироватку, стимулятори росту або живі бактерії.

Крім кропиви, до трав'яного настою можна включити практично всі інші бур'яни, головне, щоб вони не перебували в фазі плодоношення. Найкраще в таких комбінованих складах виглядають: лобода, снить, осот, бадилля кульбаби, живокіст і пирій.

Що не можна поливати настоєм кропиви

Хоча настої кропиви подобаються практично всім рослинам на ділянці, у деяких випадках не варто перебільшувати з зеленими підживленнями.

Не слід поливати настоєм кропиви наступні культури:

  • У випадку бобових (горох, боби, квасоля) це може призвести до меншої кількості стручків, які зав’язуються на рослинах, а саме для цього ми і вирощуємо ці культури. Бобові самі здатні фіксувати азот з повітря, і надмірна кількість зовнішнього азоту може пригнічувати цей процес.
  • Цибуля та часник замість активного нарощування головок під землею почнуть збільшувати своє пір'я та йти в стрілку.

Для коренеплодів, таких як буряк і морква, важливо забезпечити збалансоване живлення. Надмірний азот, особливо на пізніх етапах росту, може призвести до надмірного зростання листя та погіршення якості коренеплодів. Одноразове підживлення в червні може бути прийнятним, але потрібно бути обережним і спостерігати за рослинами.

Основна небезпека зеленого добрива з кропиви та інших бур'янів пов'язана з надлишком азоту в його складі. Тому навіть рослини, яким настій корисний, можуть зазнати негативного впливу. Наприклад, томати можуть почати жирувати замість того, щоб активно плодоносити. Також у плодах може накопичуватися більша кількість нітратів, хоча останнім часом ставлення до них поступово змінюється на краще.

Існує думка, що кропив'яне добриво має кислу реакцію pH, що додатково закислює ґрунт. Вважається, що цей фактор насправді впливає дуже слабо, і його можна цілком ігнорувати.

Отже, використовуйте зелене добриво, але не перестарайтеся з ним. Дотримуйтеся розумних меж.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *