Чи може звичка класти мед у гарячий чай бути небезпечною для здоров’я
Деякі з наших звичок можуть становити серйозну загрозу для здоров'я, навіть якщо ми цього не усвідомлюємо. Наприклад, звичка додавати мед до гарячого чаю. Особливо це хочеться робити взимку. Здається, що цей спосіб насолодитися улюбленим напоєм є корисним. Але насправді ситуація виглядає інакше, повідомляє Ukr.Media.
При нагріванні утворюється 5-гідроксиметилфурфуал
Мед — це надзвичайно цікавий продукт, один з найдавніших на нашій планеті з відомих людству. Він також славиться своєю здатністю зберігатися практично вічно, якщо перебуває в герметичній упаковці. Учені навіть проводили експеримент: вони відкривали ємності з медом, запаковані в Стародавньому Єгипті, і пробували вміст. Звісно, спочатку продукт ретельно досліджували, щоб не наражати експериментаторів на небезпеку.
Виявилося, що навіть такий вражаючий термін зберігання ніяк не вплинув на їстівність меду. Його можна було споживати без побоювань.
Але це не єдині цікаві властивості меду. Вчені провели експеримент, під час якого мед нагрівали. При підвищенні температури виникає речовина HMF або 5-гідроксиметилфурфуал. Всі інші компоненти залишилися в межах нормальних показників.
Існує інформація про те, що ця речовина може бути канцерогенною. У 2015 році проводилися дослідження на цю тему. Проте не було отримано однозначних доказів того, що це речовина викликає онкологічні захворювання або погіршує стан людей, які вже мають рак. Однак побоювання все ще існують, і дослідження в цій галузі продовжуються.
HMF міститься не лише в нагрітому меді. Значно більше його, наприклад, у підсмаженому хлібі. Отже, від тостів і грінок також доведеться відмовитися. Крім того, HMF утворюється в будь-яких продуктах і стравах, що містять цукор і підлягають нагріванню. Це:
- різноманітні види варення;
- сиропи та джеми;
- різні види випічки;
- зернова кава;
- маса гарячих напоїв.
Отже, немає підстав виділяти саме гарячий мед у зв'язку з цією речовиною.
Втрата корисних речовин
Мед цінний своїм складом. Це фосфор, калій, йод, магній, кальцій, залізо та велика кількість вітамінів. Нерідко в ньому містяться фітоестрогени, які дуже корисні для жіночого організму. Конкретний склад залежить від того, в якій місцевості бджоли збирали пилок для меду, а також від пори року. Якщо є домінуюча рослина, це неодмінно позначиться на складі. Так само, як і різнотрав'я.
Мед корисний не цукрами, а саме цими додатковими речовинами. Але вони чутливі до теплової обробки. Багато з них починають швидко руйнуватися під впливом високих температур.
Отже, коли ми додаємо мед у гарячий чай, ми перетворюємо цінний продукт на замінник цукру. Щоб уникнути втрати корисних властивостей, спочатку потрібно заварити напій, почекати приблизно 5-7 хвилин, а потім вже додавати мед. Якщо температура рідини не перевищує 40 градусів за Цельсієм, корисні властивості продукту збережуться.
Пам'ятайте: мед — продукт з високою калорійністю. Якщо вживати його в надмірних кількостях, він може завдати шкоди, незалежно від того, додаєте ви його в гарячий чи холодний чай. Для підтримання здоров'я дорослій людині достатньо кількох столових ложок на день.
Шкода від психологічного настрою
Психологи підкреслюють, що додавання меду в гарячий чай може дійсно бути шкідливим для здоров'я. Це не обов'язково пов'язано з виникненням у продукті потенційного канцерогену. Якщо людина отримує хибну інформацію про ризики певних продуктів, вона може продовжувати вживати свій улюблений напій.
Проте це може сформувати переконання, що таким чином організму завдається шкода. В результаті замість розслаблення і відпочинку почне накопичуватися приховане напруження. Це негативно впливає на нервову систему. Багато людей не усвідомлюють значення таких установок, поки у них не виникають проблеми
Джерело: ukr.media