Чому не можна пити остиглий чай та каву, розповіли дієтологи
Допивати чай, що залишився на столі з учорашнього дня, або використовувати несвіже заварене з чайника — звичайна практика для багатьох людей. Чому це може бути небезпечно, роз’яснили медики, повідомляє Ukr.Media.
Чай — як чорний, так і зелений — є багатим джерелом антиоксидантів. Серед корисних властивостей чаю — здатність уповільнювати розвиток онкологічних захворювань, підвищувати енергію, покращувати відтік жовчі та багато іншого.
Проте все це стосується лише свіжозавареного чаю, а остиглий напій, особливо той, що вживається через добу після приготування, може суттєво зашкодити організму.
Стара заварка може бути не просто небезпечною. Наприклад, у Японії вчорашній чай вважали отруйним, порівнюючи його з “гірше укусу змії”. А в Китаї навіть вважали давно заварений і охолоджений чай натуральною отрутою. Адже, окрім корисних речовин, чай містить шкідливий алкалоїд гуанін, який з часом накопичується в заварці.
Шкідливим є не стільки сам гуанін, скільки речовина, в яку він перетворюється з часом (гаунідин). Завдяки накопиченню та негативним змінам своїх властивостей, гуанідин має несприятливий вплив на нервову систему.
Крім того, після охолодження чаю, під впливом повітря та тепла корисні мікроелементи в ньому втрачають свої властивості і розкладаються, погіршуються смакові якості і аромат, а також через окислення може змінитися колір напою.
Важливі навіть нюанси температури
Дослідження підтвердили, що час і температура заварювання чаю є критично важливими для властивостей отриманого напою. Саме ці умови визначають, чи принесе напій користь чи шкоду.
У 2019 році китайські вчені вперше звернули увагу на температуру і час заварювання зеленого чаю (раніше дослідження чаю проводилися без урахування впливу температурних та тимчасових умов на зразки). Виявилося, що ідеальний чай заварюється водою при 95° і настоюється 10 хвилин. Вже через 30 хвилин відбувається зміна просторової формули катехінів чаю, що впливає на його властивості. У результаті один і той же напій, з одного й того ж чайника, може принести як користь, так і шкоду — в залежності від тривалості настоювання.
А що з холодною кавою?
У приготовленій каві з часом відбуваються аналогічні хімічні зміни молекул та зміни їх властивостей, як і в чаї, зазначають експерти. Тому, якщо кава була зварена напередодні, вранці наступного дня вона навряд чи принесе багато користі.
Якщо до кави додано молоко або вершки, ситуація стає ще небезпечнішою, — попереджають лікарі. Такі продукти досить швидко окислюються. Чим вища температура в приміщенні, тим швидше відбувається окислення і зростання небезпечних мікроорганізмів і бактерій у такій каві. Отже, будь-які кавово-молочні напої і звичайну каву з молоком слід вживати відразу після приготування.
Медики підкреслюють, що будь-яке тривале зберігання їжі і напоїв не робить їх кориснішими.
Джерело: ukr.media