Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/krua100/htdocs/100.kr.ua/wp-includes/functions.php on line 6121
Чому не можна пити остиглий чай та каву, розповіли дієтологи | 100 ІДЕЙ

Чому не можна пити остиглий чай та каву, розповіли дієтологи

Допивати чай, що залишився на столі з учорашнього дня, або використовувати несвіже заварене з чайника — звичайна практика для багатьох людей. Чому це може бути небезпечно, роз’яснили медики, повідомляє Ukr.Media.

Чай — як чорний, так і зелений — є багатим джерелом антиоксидантів. Серед корисних властивостей чаю — здатність уповільнювати розвиток онкологічних захворювань, підвищувати енергію, покращувати відтік жовчі та багато іншого.

Проте все це стосується лише свіжозавареного чаю, а остиглий напій, особливо той, що вживається через добу після приготування, може суттєво зашкодити організму.

Стара заварка може бути не просто небезпечною. Наприклад, у Японії вчорашній чай вважали отруйним, порівнюючи його з “гірше укусу змії”. А в Китаї навіть вважали давно заварений і охолоджений чай натуральною отрутою. Адже, окрім корисних речовин, чай містить шкідливий алкалоїд гуанін, який з часом накопичується в заварці.

Шкідливим є не стільки сам гуанін, скільки речовина, в яку він перетворюється з часом (гаунідин). Завдяки накопиченню та негативним змінам своїх властивостей, гуанідин має несприятливий вплив на нервову систему.

Крім того, після охолодження чаю, під впливом повітря та тепла корисні мікроелементи в ньому втрачають свої властивості і розкладаються, погіршуються смакові якості і аромат, а також через окислення може змінитися колір напою.

Важливі навіть нюанси температури

Дослідження підтвердили, що час і температура заварювання чаю є критично важливими для властивостей отриманого напою. Саме ці умови визначають, чи принесе напій користь чи шкоду.

У 2019 році китайські вчені вперше звернули увагу на температуру і час заварювання зеленого чаю (раніше дослідження чаю проводилися без урахування впливу температурних та тимчасових умов на зразки). Виявилося, що ідеальний чай заварюється водою при 95° і настоюється 10 хвилин. Вже через 30 хвилин відбувається зміна просторової формули катехінів чаю, що впливає на його властивості. У результаті один і той же напій, з одного й того ж чайника, може принести як користь, так і шкоду — в залежності від тривалості настоювання.

А що з холодною кавою?

У приготовленій каві з часом відбуваються аналогічні хімічні зміни молекул та зміни їх властивостей, як і в чаї, зазначають експерти. Тому, якщо кава була зварена напередодні, вранці наступного дня вона навряд чи принесе багато користі.

Якщо до кави додано молоко або вершки, ситуація стає ще небезпечнішою, — попереджають лікарі. Такі продукти досить швидко окислюються. Чим вища температура в приміщенні, тим швидше відбувається окислення і зростання небезпечних мікроорганізмів і бактерій у такій каві. Отже, будь-які кавово-молочні напої і звичайну каву з молоком слід вживати відразу після приготування.

Медики підкреслюють, що будь-яке тривале зберігання їжі і напоїв не робить їх кориснішими.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *