Колаген у вашій каві: навіщо додавати та як правильно її приготувати
Чашка ароматної свіжозвареної кави — чудовий спосіб розпочати свій ранок. Завдяки високому вмісту кофеїну, цей напій дарує бадьорість, підвищує працездатність і концентрацію, а також сприяє кращій зосередженості на виконанні завдань. Однак, кава може стати ще кориснішою: вона допомагає уповільнити старіння шкіри, зменшує видимість зморшок і зміцнює суглоби. Для цього достатньо додати колаген до вашого ранкового напою. Це незвичне поєднання набирає популярності серед прихильників здорового способу життя, а деякі виробники навіть почали випускати мелену та розчинну каву з уже доданим білком. Розглянемо, чи справді кава з колагеном така корисна і як її правильно приготувати, інформує Ukr.Media.
Спочатку нагадаємо, чому колаген є таким важливим для нас. Цей ниткоподібний білок є складовою всіх тканин людського організму. Він бере участь у “будівництві” суглобів, кісток, сухожиль, волосся, нігтів та шкіри, а також формує стінки вен, артерій і капілярів. Вже після 20 років вироблення природного колагену в нашому організмі починає сповільнюватися, а після 25 років його нестача стає помітною: шкіра втрачає еластичність, на ній з’являються перші зморшки, волосся і нігті ростуть повільніше, а в суглобах можуть виникати больові відчуття. Щоб зменшити ці неприємні наслідки нестачі колагену, його приймають у вигляді біологічно активних добавок.
Отже, чому ж варто додавати його до кави? Хоча немає наукових досліджень, які б підтверджували, що кофеїн може підсилити ефект колагену, для багатьох це просто зручніше. Якщо ви не звикли вживати багато рідини вранці, то випити і чашку кави, і склянку води з колагеном може бути складно. Однак, додавши протеїн безпосередньо до кави, ви зможете досягти двох цілей одночасно — підбадьоритися і отримати свою необхідну порцію “білка молодості”. Якщо вас турбує, що висока температура напою може зруйнувати колаген і знизити його ефективність — не варто переживати. Дослідження, проведене в Інституті Фрайберга в Німеччині, показало, що денатурація (руйнування) колагенових волокон відбувається при температурі понад 150°C. Температура киплячої води не перевищує 100°C, тому навіть якщо ви заварюєте каву гарячою водою, на якості колагену це не вплине.
Приготувати каву з колагеном дуже просто. Спочатку, приготуйте каву, додайте цукор, корицю або молоко, як ви зазвичай робите. Потім візьміть порошковий колаген. Найкраще, щоб він не містив ароматизаторів і смакових добавок. Додайте його до чашки і ретельно перемішайте до повного розчинення. Кількість порошку, яку потрібно додати, буде залежати від виробника, і всі дозування будуть вказані на упаковці.
Ця стаття має лише інформаційний та освітній характер і не замінює професійних медичних консультацій, діагностики або лікування. Завжди звертайтеся до свого лікаря з будь-якими запитаннями, що стосуються вашого здоров’я.
Джерело: ukr.media