Лікар пояснила, чому не слід пити йогурт або каву після їжі
Деякі напої, які часто вживають після прийому їжі, можуть негативно впливати на засвоєння важливих мінералів — зокрема заліза. Про це повідомила дієтолог Сільвія Моньїно, зазначаючи це на Ukr.Media.
За словами експертки, після їжі слід уникати чаю, кави та йогурту.
У йогурті міститься кальцій, який змагається із залізом під час процесу всмоктування, що може заважати його засвоєнню. Це особливо важливо враховувати при вживанні продуктів, багатих на залізо, таких як сочевиця, шпинат або яловичина. Моньїно додає, що подібний ефект спостерігається у всіх молочних продуктах.
Щодо чаю та кави, то ці напої містять таніни — природні сполуки, які відносяться до антинутрієнтів. Вони ускладнюють всмоктування заліза, а також магнію та цинку. Крім того, кофеїн може негативно впливати на якість сну, особливо якщо вживати його в другій половині дня.
Експертка радить вживати чай, каву та йогурт не раніше ніж через дві години після прийому їжі. Напої на основі кофеїну, за її словами, краще споживати між сніданком і обідом, щоб уникнути проблем із засинанням і забезпечити організму можливість повноцінно засвоїти поживні речовини з їжі.
Джерело: ukr.media