Небезпека дефіциту вітаміну B12 — перші помітні симптоми

Цей вітамін не лише критично необхідний для підтримки когнітивних функцій та здоров’я мозку, але й сприяє досягненню оптимального стану здоров’я. Продовжте читати, щоб дізнатися більше про його важливість і причини необхідності підтримки його адекватного рівня.

Приблизно 92 відсотки людей мають нестачу певних вітамінів, не усвідомлюючи цього. Одним з таких є дефіцит B12, який стосується більше ніж 20 відсотків осіб, старших за 50 років. У країнах, що розвиваються, зокрема в Індії, Мексиці та деяких регіонах Африки, спостерігається особливо висока кількість таких випадків. Незважаючи на те, що ця проблема вражає значну кількість людей, її часто ігнорують. Це, в основному, пов’язано з численними помилковими діагнозами або невиявленими випадками через неточність тестування, несвоєчасність появи симптомів або загальну відсутність інформації про це, інформує Ukr.Media.

Яку користь приносить вітамін B12

B12, або Кобаламін, є представником вітамінів групи B, необхідним для підтримки здоров’я серцево-судинної системи та когнітивного розвитку. Він відіграє важливу роль у виробництві гемоглобіну, підтримує здоров’я нервової системи та регулює рівень гомоцистеїну — амінокислоти, яка у великих концентраціях може підвищувати ризик серцевих нападів та інсультів.

Функція вітаміну B12 полягає в забезпеченні ефективного використання гомоцистеїну кров’ю вашим організмом.

На жаль, людський організм не здатний самостійно виробляти цей вітамін і переважно покладається на харчування для отримання його достатньої кількості. B12 виробляється анаеробними мікроорганізмами, які зазвичай зустрічаються в травній системі тварин. Це означає, що основними джерелами є м’ясо та м’ясні продукти, тому багато вегетаріанців і веганів зазвичай стикаються із дефіцитом цієї важливої речовини.

Джерела вітаміну B12

Продукти тваринного походження — як-от молоко та його похідні, птах або м’ясо — є відмінними джерелами вітаміну B12.

Якщо ви підозрюєте у себе дефіцит, розгляньте можливість включення до свого раціону наступних продуктів (проте переконайтеся, що вони походять з якісних джерел, щоб уникнути хімічних і інших небажаних речовин, що використовуються на звичайних фермерських господарствах):

  • Сардина
  • Органічна яловичина
  • Органічні яйця від травоїдних птахів
  • Молюски
  • Сире органічне молоко від травоїдної худоби
  • Органічне куряче м’ясо
  • Дикий Аляскинський лосось
  • Оселедець

Оскільки основна частина джерел цього вітаміну — це м’ясо, особи, які не вживають м’ясні продукти, можуть мати підвищений ризик дефіциту B12. Веганам і вегетаріанцям рекомендується подумати про прийом добавок у вигляді капсул.

Однак важливо звернути увагу на тип B12, що використовується в цих препаратах, щоб упевнитися, що ви отримуєте той варіант, який необхідний вашому організму. Існує два основних типи:

  • Ціанокобаламін — це найбільш поширений вид вітаміну B12, оскільки він дешевший і легший у виробництві. Його зазвичай синтезують у лабораторіях, а не виробляють в організмі людини. Після введення в організм він перетворюється на метилкобаламін.
  • Метилкобаламін — цей тип вважається активною формою вітаміну B12 і може залишатися в організмі довше. Це природна форма, тому організму не потрібно її перетворювати. Він легше засвоюється і більш ефективний, ніж ціанокобаламін.
  • Що таке дефіцит B12 і яка його серйозність?

    Дефіцит вітаміну B12 часто спостерігається серед вегетаріанців та людей похилого віку. Це може призвести до розвитку мегалобластичної анемії, мозкового туману та серцевих захворювань.

    Хоча існує кілька альтернативних джерел вітаміну B12 для веганів, таких як темпе, спіруліна та зелені листові овочі, їх вміст у цих продуктах є незначним і не забезпечує організм необхідною кількістю.

    У літніх людей дефіцит B12 часто виникає через зни

    Джерело: ukr.media

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *