Раціон харчування для захисту підшлункової залози: 6 основних завдань, базові принципи та 27 найкращих продуктів

Сьогодні ми розглянемо продукти, які благотворно впливають на підшлункову залозу, інформує Ukr.Media.

Основні цілі дієти для підтримки підшлункової залози:

  • Не нашкодити, якщо стан задовільний.
  • У випадку проблем — не погіршити, а в ідеалі сприяти ремісії.
  • Підтримувати функціонування суміжних систем: печінки, жовчного міхура, проток, нирок.
  • Захистити організм від щоденних токсинів і харчових навантажень.
  • Забезпечити надходження усіх необхідних поживних речовин.
  • Оптимізувати рівень цукру в крові, врегулювати показники глікованого гемоглобіну.

Як це реалізується на практиці?

  • Три помірні порції нежирних білків на день. Це можуть бути птиця, риба, м’ясо, сир, яйця, морепродукти, субпродукти.

При схильності підшлункової залози до запалень слід обирати варіанти з низьким вмістом жиру, а навіть при нормальній функції варто бути обережними з жирними джерелами білка. Чим вищий вміст жиру в продукті, тим менше його потрібно.

Зверніть увагу, що рекомендована норма чистих жирів становить 1-1,5 г на день на 1 кг ідеальної ваги.

Допустимі невеликі відхилення в бік зниження чи підвищення. Підступність жиру в тому, що його важко помітити в білкових продуктах.

Наприклад, якщо ви візьмете стейк зернової відгодівлі вагою 200-300 г, ви отримаєте добову норму жирів за один раз. Я б не рекомендувала так робити без особливих причин. Раз на місяць можна побалувати себе, якщо ви здорові.

Але підшлункова залоза не залізна — ви можете не усвідомлювати цього до певного моменту. Саме тому свята з шашликами для багатьох закінчуються сумно — у гастроентеролога, а то й у хірургії.

Будьте обережні — наші м’язи можуть бути сильними та витривалими, але органи зовсім інші.

  • Дві порції ягід та фруктів. В середньому 100-150 г ягід та 2 невеликі фрукти на день.
  • Три-п’ять порцій овочів, але вони обов’язково повинні супроводжувати білок.

Розмір порції залежить від вашої індивідуальної чутливості. Дехто може споживати лише 100-200 грамів, тоді як інші можуть витримати і 600 грамів.

Проте! При схильності підшлункової залози до запалень ми уважно прислухаємося до її реакцій і не перевантажуємо навіть овочами.

Свіжі овочі підходять не всім (хоча потрібно прагнути до того, щоб якась їх частина була в раціоні). Більшість овочів слід обробляти термічно і споживати в обмежених кількостях.

І ніяких консервів з оцтом або смаження на олії. Це напевно призведе до нападу панкреатиту. Загалом при хронічному панкреатиті дуже бажано уникати всіх консервів, навіть печінки тріски.

  • 30-50 грамів горіхів та насіння на день. Рекомендую робити мікси з 2-4 видів і вживати різні з них протягом тижня. Жирні кислоти та мінерали, що містяться в горіхах, позитивно впливають на стан підшлункової залози.
  • Одна-три порції цільнозернових на день. Але відмовтеся від пшениці. Манка, спельта, кукурудза, жито — це також підійде. Ідеальні варіанти цільнозернових наведемо у списку нижче.

Як ми обираємо джерела складних вуглеводів?

Вранці та в обід порція каші чи гарніру підходить усім. Берете від 30 до 70 грамів крупи в сухому вигляді і використовуєте її в стравах на свій розсуд. Одну порцію можна замінити альтернативним цільнозерновим борошном.

Бобові при схильності до запалень підшлункової залози небажані. Для здорових людей вони можуть служити добрим джерелом вуглеводів.

Вечірні цільнозернові гарніри можуть собі дозволити ті, хто набирає або підтримує вагу. Повним людям це не рекомендується.

  • Одна порція (дуже маленька) пробіотичних

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *