Яка капуста найкорисніша для організму: порівняння видів
Капуста — один з найпоширеніших овочів у світі. Усі види капусти приносять користь людському організму. Склад та властивості капустяних овочів мають багато спільного. Проте серед них можна виділити як фаворитів, так і аутсайдерів, повідомляє Ukr.Media.
Більшість з нас знайома лише з білокачанною та цвітною капустою, причому остання зазвичай буває білою, а не “кольоровою”. Насправді, існує безліч різновидів цього овоча.
Білокачанна капуста
Найпоширеніший вид — білокачанна капуста. Проте, як зазначають експерти, цей овоч є відносно бідним за своїм складом. Серед всіх видів капусти він займає останнє місце за користю. Але зате вона недорога і добре зберігається протягом зими. Її сік має лікувальні властивості, тому вона користується популярністю у народній медицині. Сік білокачанної капусти допомагає загоювати виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.
Варто пам’ятати, що капусту корисніше їсти в сирому вигляді. Саме в такому стані вона містить більше вітаміну С.
Червонокачанна капуста
Цей вид капусти виглядає дуже привабливо в салатах, та не тільки. За зовнішнім виглядом вона не сильно відрізняється від білокачанної. Її червоні листя втрачають колір під час термічної обробки. За своїм складом вона схожа на білокачанну, але має додатковий пігмент, що надає їй кольору. Цей пігмент корисний для серцевих хворих, оскільки зміцнює стінки судин.
Найкорисніша капуста — броколі
Зелені бутони броколі формують їстівну частину. На відміну від своїх качанних родичів, броколі не викликає надмірного газоутворення. Вона багата каротином та рослинними білками, які запобігають утворенню холестерину. Броколі також відома як спаржева капуста, оскільки за смаком вони дуже схожі.
Цвітна капуста
Цей овоч є близьким родичем броколі. Відомо, що цвітна капуста буває не тільки білою, а й синьою, червоною та жовтою. Вона містить велику кількість білків і вітамінів. Цвітна капуста є дієтичним продуктом. Хоча вона корисна, є один недолік — її не рекомендують людям, які страждають від сечокам’яної хвороби. У їжу придатні бутони, які не розкрилися. Їстівна частина має бути оточена зеленим листям, що є показником якості цвітної капусти.
Брюссельська капуста
Брюссельська капуста складається з безлічі маленьких качанчиків. Вона містить втричі більше рослинного білка, ніж білокачанна капуста, а також величезну кількість вітаміну С! Однак при неправильному приготуванні вона може бути гіркою. Щоб цього уникнути, під час варіння слід додавати сіль або лимонний сік. Брюссельська капуста багата калієм, що є важливим елементом для серцево-судинної системи. Вона не викликає дискомфорту в животі, тому її можна їсти навіть дітям.
Пекінська капуста
Цей овоч дуже популярний і улюблений багатьма для приготування салатів. Смакові якості пекінської капусти зберігаються навіть при зберіганні. Вона багата амінокислотами, калієм і магнієм. Як і всі види капусти, її сік має бактерицидні властивості, тому овоч рекомендується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Низький вміст клітковини не викликає метеоризму і не створює підвищене навантаження на шлунок.
Кольрабі
Це, скоріше, не капуста, а качан. У їжу вживають стебло кольрабі. Головне — не купувати старий, сухий і майже дерев’янілий качан. Кольрабі містить вітаміни А, С і групи B. Вона багата кальцієм. До складу кольрабі входить тартронова кислота, що перешкоджає перетворенню вуглеводів на жири. Її рекомендують для дієтичного харчування, навіть для вагітних та малюків. Кольрабі сприяє покращенню роботи печінки, загоюванню виразок, підвищує ап
Джерело: ukr.media