

Картопля — це одна з найпопулярніших овочевих культур у світі, і вона вже століттями використовується в різних кухнях і стравах. З одного боку, картопля багата на корисні поживні речовини, а з іншого — може мати свої негативні наслідки для здоров’я, якщо вживається недбало або у великих кількостях. У цій статті ми розглянемо користь та можливу шкоду картоплі для здоров’я людини, інформує Ukr.Media.
Корисні властивості картоплі
У бульбах містяться фітонутрієнти, які діють на організм як антиоксиданти. Будь-яка картопля корисна для організму, і ось чому:
Шкода картоплі
Дієтологи попереджають, що картопля може бути небезпечною через спосіб вирощування, зберігання та готування.
Спосіб вирощування. Сільгосппідприємства використовують різні хімічні препарати для боротьби з хворобами та паразитами. Пестициди, потрапляючи в організм людини, можуть спричинити негативні наслідки від отруєння до смерті.
Спосіб зберігання. У разі потрапляння сонячних променів на бульби або проростання утворюється соланін — алкалоїд що руйнує еритроцити, впливає на центральну нервову систему.
Приготування. Найкорисніший — це відварний варіант, добова норма — 1-2 бульби. Решта способів приготування підвищує ризик ожиріння, набору зайвої ваги. Запечена, смажена картопля — це велика кількість вуглеводів та жиру.
Вміст крохмалю. Картопля містить велику кількість крохмалю, що може підвищувати рівень цукру в крові. Тому вона може бути недоречною для людей з діабетом.
Джерело: ukr.media
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.