
Навіть одне харчування з високим вмістом насичених жирів здатне погіршити функціонування серцево-судинної системи та порушити регуляцію кровотоку в мозку. З цим попереджають британські та японські дослідники, чиє дослідження було опубліковано в The Journal of Nutritional Physiology.
В експерименті взяли участь 41 здорова особа — 20 молодих людей і 21 літня людина. У всіх учасників проводили вимірювання показників судин і мозкового кровотоку до і через чотири години після стандартного висококалорійного сніданку, що складався з вершків, цукру та сиропу.
Після прийому їжі у всіх учасників спостерігалося підвищення рівнів тригліцеридів, глюкози та інсуліну в крові. Ці зміни супроводжувалися зниженням еластичності судин і погіршенням здатності мозку підтримувати стабільний кровотік під час коливань артеріального тиску. Такий вплив був помітний у обох вікових категоріях, але особливо виражений у літніх учасників.
Дослідники підкреслюють, що порушення так званої динамічної церебральної авторегуляції робить мозок більш вразливим до змін тиску і знижує його захист від ішемії. Це може підвищити ризик інсульту та сприяти розвитку нейродегенеративних захворювань, особливо у людей похилого віку, у яких подібні механізми і так функціонують менш ефективно.
Результати дослідження свідчать, що регулярне споживання насичених жирів у великих обсягах може мати накопичувальний негативний ефект. Вчені рекомендують надавати перевагу продуктам з низьким вмістом насичених жирів і пам’ятати, що навіть одноразове обільне харчування з жирною їжею може тимчасово погіршити функціонування судин і мозку.
Джерело: ukr.media

Навіть одне харчування з високим вмістом насичених жирів здатне погіршити функціонування серцево-судинної системи та порушити регуляцію кровотоку в мозку. З цим попереджають британські та японські дослідники, чиє дослідження було опубліковано в The Journal of Nutritional Physiology.
В експерименті взяли участь 41 здорова особа — 20 молодих людей і 21 літня людина. У всіх учасників проводили вимірювання показників судин і мозкового кровотоку до і через чотири години після стандартного висококалорійного сніданку, що складався з вершків, цукру та сиропу.
Після прийому їжі у всіх учасників спостерігалося підвищення рівнів тригліцеридів, глюкози та інсуліну в крові. Ці зміни супроводжувалися зниженням еластичності судин і погіршенням здатності мозку підтримувати стабільний кровотік під час коливань артеріального тиску. Такий вплив був помітний у обох вікових категоріях, але особливо виражений у літніх учасників.
Дослідники підкреслюють, що порушення так званої динамічної церебральної авторегуляції робить мозок більш вразливим до змін тиску і знижує його захист від ішемії. Це може підвищити ризик інсульту та сприяти розвитку нейродегенеративних захворювань, особливо у людей похилого віку, у яких подібні механізми і так функціонують менш ефективно.
Результати дослідження свідчать, що регулярне споживання насичених жирів у великих обсягах може мати накопичувальний негативний ефект. Вчені рекомендують надавати перевагу продуктам з низьким вмістом насичених жирів і пам’ятати, що навіть одноразове обільне харчування з жирною їжею може тимчасово погіршити функціонування судин і мозку.
Джерело: ukr.media
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.