Вагома причина, чому губки для миття посуду треба викидати, а не прати
Мало хто буде заперечувати, що одним з найбільш брудних предметів у домі є кухонна губка для миття посуду: навіть за умови регулярного і ретельного очищення, вона не зможе залишатися чистою надовго, повідомляє Ukr.Media.
Проте поняття «дуже брудна» є відносним; тому дослідники вирішили точно визначити, які бактерії і в якій кількості можуть проживати на губках для миття посуду.
У дослідженні зазначено, що в одному кубічному сантиметрі губки для миття посуду може бути понад 5х10^10 бактеріальних клітин, що в сім разів перевищує кількість усіх людей на планеті. Схожу щільність бактеріального «населення», за словами авторів, можна виявити лише на фекаліях. Серед мікробів, що мешкають у губках, виявилося чимало патогенних, таких як збудники пневмонії та менінгіту. (До речі, характерний неприємний запах губок для миття посуду викликаний бактерією Moraxella osloensis, яка також може завдати клопоту людям з ослабленим імунітетом.)
Але найважливіше — з’ясувалося, що чим частіше губки намагаються очистити від забруднень, кип’ятять або дезінфікують у мікрохвильовій печі, тим більше на них з’являється патогенних мікробів.
Пояснення просте: патогени, зазвичай, більш стійкі до санітарних процедур, і тому після кожного очищення патогенні мікроби, які вижили, активно заселяють нові простори, що звільнилися після їх менш стійких побратимів. Таким чином, найефективніший спосіб контролювати мікроби — це просто щотижня замінювати стару губку на нову.
Джерело: ukr.media