Чи потрібно витирати посуд після миття насухо чи нехай сохне сам

Звичайна сцена з фільму: дружина миє тарілки під водою, а потім передає їх чоловікові, щоб він витер їх насухо рушником. Таку ж ситуацію можна спостерігати в барі. Якщо бармен не готує коктейлі, він протирає келихи рушником. Який у цьому сенс і чому це стало такою звичкою?

Чому варто витирати посуд після миття: думки «за» і «проти»

Існує чимало прихильників і противників цього способу очищення посуду. Вони обговорюють, наводять приклади та факти, але ніяк не можуть дійти єдиної думки. Однак господині погоджуються в одному: тарілки слід мити протягом двох годин після забруднення. Важливо використовувати гарячу воду та миючий засіб. А що далі? Одні стверджують, що витирати посуд рушником негігієнічно. По-перше, він залишає ворсинки, а по-друге, лише розмазує залишки забруднень. І кожного разу прати кухонний текстиль зовсім не хочеться, як зазначає Ukr.Media.

Проте аргументів «за» все ж таки більше, і вони більш логічні:

  • Сухі тарілки не сприяють накопиченню вогкості в шафі. Полиці з ДСП не деформуються, не покриваються цвіллю та грибком.
  • Витертий насухо посуд не залишає калюж на стільниці, що також подовжує її експлуатаційний термін.
  • На тарілках не залишаються сліди, сіль з водопровідної води та залишки миючого засобу. Якщо вас турбують ворсинки, просто придбайте рушник з мікрофібри, льону або бамбука. Це чудові антибактеріальні матеріали з високою вбиральністю і довговічними волокнами.
  • Не потрібно використовувати спеціальні сушарки для посуду, а потім прибирати з їх піддонів застій воду. І знову ж таки — якщо не стежити, в піддоні може з’явитися цвіль через надмірну вогкість.

Це ще не всі переваги протирання вимитого посуду рушником. За допомогою кухонного текстилю ми видаляємо не лише хімічні компоненти миючого засобу, але й 90% бактерій, які залишаються на тарілках і чашках після ополіскування. При цьому кухонний текстиль потрібно прати після кожного використання. Американські вчені під час чергового експерименту виявили, що в кухонних рушниках може жити кишкова паличка. Тому щоденне прання є обов’язковим. Ще один аргумент — рослинні олії та бактерії не розщеплюються миючими засобами. Вони видаляються лише механічним шляхом.

Підсумок: чи варто витирати посуд після миття насухо

Якщо тарілки не витерти мікрофіброю насухо, на їх поверхні залишаться сліди висохлих крапель і білі сліди від водопровідної води. Принаймні, це виглядає неестетично, і подавати такий посуд до столу буде неприємно. У ресторанах тарілки, келихи та чашки протирають рушником, щоб надати їм ідеальний блиск і прозорість. До того ж на кухонному начинні можуть залишатися краплі миючого засобу. Вони висихають, а потім потрапляють до нас з новою стравою. Протирання рушником допомагає уникнути такої неприємності.

Водночас, якщо посуд не протирати, він не постраждає. Чого не скажеш про кухонні меблі, на яких зберігаються мокрі предмети. Вода затікає в щілини і може сприяти розбуханню деревини. А якщо у вас бюджетний ДСП, то негативні наслідки від мокрих тарілок не забаряться.

До того ж, чим більше ви носите мокре кухонне начиння, тим більше розводите воду по кімнаті. І так безневинно створюєте осередок бактерій. І незабаром може з’явитися чорна цвіль, яка є надзвичайно небезпечною для здоров’я людини.

Виходу немає: протирайте посуд після кожного миття, і у вас не виникне проблем зі здоров’ям, а тарілки і барне скло будуть блищати, як у день покупки.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *