“Чай, кава та цикорій”: Який з напоїв корисніший для організму
Смачний гарячий напій має приносити не лише задоволення, але й користь для здоров’я. Зазвичай люди вибирають чай або каву, проте цикорій також вартий уваги. Кожен з цих напоїв має свої сильні та слабкі сторони, зазначає Ukr.Media.
Чай
Переваги чаю
Чай містить безліч корисних елементів. У напої присутні такі мінерали, як кальцій, калій і магній, вітаміни групи B, таніни та амінокислоти. Завдяки своєму складові, чай сприяє підтримці нервової системи, зменшує тривогу та підвищує життєвий тонус.
Основний секрет чорного чаю полягає в антиоксидантах: катехінах, теафлавінах та флавоноїдах. Вони нейтралізують вільні радикали, що знижує ймовірність серцево-судинних хвороб і уповільнює старіння клітин.
Недоліки чаю
Один з основних недоліків чорного чаю — це висока концентрація кофеїну: в одній чашці міститься від 40 до 70 міліграмів. Це може призводити до безсоння та перевантаження нервової системи, якщо не обмежуватися парою чашок на день.
Крім того, таніни, які є частиною чаю, можуть знижувати ефективність лікарських засобів, «зв’язуючи» активні компоненти препаратів і ускладнюючи їх всмоктування. Це стосується антибіотиків, препаратів заліза та таблеток для розрідження крові.
Скільки чашок чаю можна пити на день
Рекомендується обмежити вживання чаю до чотирьох чашок на день. При цьому після 18 години краще утриматися від цього напою, щоб уникнути безсоння та перевантаження нервової системи.
Кава
Переваги кави
Кава допомагає в профілактиці окисного стресу, знижує ризик розвитку цукрового діабету другого типу, а також серцево-судинних захворювань, ожиріння та метаболічного синдрому.
Дослідники з Тулейнського університету дійшли висновку, що ранкова кава може зменшити ймовірність ранньої смерті. Згідно з їхнім дослідженням, у любителів кави ризик померти від серцевих хвороб знижується на 31%, а загальна смертність — на 16%.
Крім цього, кавові зерна містять велику кількість антиоксидантів, які захищають клітини організму від вільних радикалів. А тригонелін у складі напою покращує стан судин.
Недоліки кави
Через високу кількість кофеїну в цьому напої не варто ним зловживати.
Слід враховувати деякі недоліки кави. Наприклад, напій може призводити до дефіциту вітаміну В1, якщо вживати його разом з їжею, що вже містить цей вітамін. Наприклад, запиваючи кавою злаки та продукти зі складними вуглеводами, кава може перешкоджати всмоктуванню цього вітаміну.
Одна з основних небезпек кави — це підсолоджувачі, які часто додають у напій. Цукор і солодкі сиропи, що використовуються в каві, негативно впливають на організм.
Оскільки кава має стимулюючий ефект на нервову систему, вона також може призводити до її виснаження. І якщо не обмежити споживання кави, доведеться заварювати все більше чашок, щоб досягти бажаного результату.
Скільки чашок кави можна пити на день
Оптимально вживати від однієї до чотирьох чашок кави, але найкраще обмежитися двома порціями. Одну чашку можна випити вранці, а іншу — приблизно в полудень, щоб отримати енергію на решту дня. Дієтологи також радять вживати каву разом з м’ясом — оскільки в напої міститься багато органічних кислот, кава допоможе покращити перетравлення білкової їжі.
Цикорій
Переваги цикорію
Головна перевага цикорію в порівнянні з чаєм і кавою — відсутність кофеїну. Тому цей напій у будь-який кількості не навантажує нервову систему і не збуджує організм.
Цикорій також багатий на корисні речовини: в чашці напою містяться магній, натрій, кальцій і калій, вітаміни групи С, А, В і Е, а також велика кількість клітковини, яка підтримує роботу шлунково-кишкового тракту.
Джерело: ukr.media