Харчові продукти, які не можна їсти вагітним, і чому

На тесті на вагітність з'явилися дві бажані рисочки. Ви серйозно ставитеся до свого стану, дотримуєтеся рекомендацій лікарів, займаєтеся фізичними вправами та приймаєте вітаміни. Це чудово. Але чи звертаєте ви увагу на свій раціон? Навіть цілком звичайні продукти можуть становити загрозу для вашої майбутньої дитини, інформує Ukr.Media.

Кожна майбутня мама отримує попередження від лікаря про те, що не слід вживати, наприклад, тартар або суші під час вагітності. Заборонені продукти включають, звісно, алкоголь. І, напевно, не дивно, що в чорному списку опиняються сирі яйця, тому слід бути обережними з усіма кондитерськими виробами з жовтковою начинкою та морозивом. Проте є також і такі продукти, які ви навряд чи очікуєте знайти в уявному чорному списку, але їх вживання лікарі та дієтологи не рекомендують під час вагітності.

Сир з білою цвіллю

В цілому сири є цінним джерелом кальцію, тому їх споживання під час вагітності заохочується. Наприклад, у свіжому вершковому сирі, окрім достатньої кількості кальцію, є також холін, який сприяє розвитку мозку майбутньої дитини. Але вагітним жінкам слід уникати сирів з білою цвіллю (брі, камамбер) і блакитною цвіллю (сир з цвіллю). Ці види можуть бути джерелом різних бактерій, таких як лістеріоз, які можуть завдати шкоди ненародженій дитині.

Печінка

Печінка вважається частиною здорового харчування, але з її споживанням краще не переборщувати. Вона містить надмірну кількість вітаміну А, який може бути шкідливим для малюка під час вагітності. У першому триместрі краще зовсім уникати вживання печінки.

Кава і тірамісу

Цей чудовий італійський десерт здається вам абсолютно безпечним? Можливо, на перший погляд, але при більш детальному розгляді його склад не такий уже й безневинний. Торт містить кофеїн, і це може стати проблемою під час вагітності. Вам слід бути обережними, особливо якщо цього дня ви вже випили каву, чорний або зелений чай. Загалом, одна чашка кави на день — це все ще прийнятна норма.

Салямі і ковбаси

Нітрати часто додаються в салямі або шинку для спрощення зберігання. Нітрати можуть взаємодіяти з білком, що міститься в м'ясі, і утворювати канцерогени. Ще гірше йдуть справи з сирим м'ясом. У сирих м'ясних продуктах можуть бути присутніми бактерії лістеріозу.

Невелика кількість овочів

На жаль, згадані вище нітрати також є частиною широко використовуваних овочів. Як це можливо? Причина в добривах, якими вирощуються овочі. Найбільш небезпечні види — це салат, шпинат або пекінська капуста.

Майонез

Він може містити бактерії лістеріозу, які є особливо небезпечними для вагітних або маленьких дітей.

Що можна вживати без побоювань

Якісна морська риба, що містить омега-3 жирні кислоти. Але слід бути обережними з рибою, що містить ртуть (акула, судак, макрель, риба-меч). Ртуть може завдати шкоди мозку дитини. Овочеві салати з заправкою з оливкової олії. Такі продукти, як броколі, капуста, соя, боби, цільнозернові продукти, особливо через фолієву кислоту, для запобігання анемії. До того ж фолієва кислота є чудовою профілактикою вроджених вад розвитку.

Харчові добавки (вітаміни для вагітних), оскільки навіть збалансованої дієти іноді недостатньо для отримання достатньої кількості вітамінів і мінералів (особливо заліза, йоду, цинку і фолієвої кислоти). Але варто остерігатися надмірної кількості вітаміну А, що є небажаним. Однак його неможливо передозувати при звичайному харчуванні (він у великій кількості міститься в печінці). Тому важливо контролювати його споживання в складі харчових добавок. Рекомендується також збільшити добове споживання води. Вода служить профілактикою запорів. Але варто обмежити не тільки колу, але й всі солодкі напої, що містять хін

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *