Чи правда, що під впливом мікрохвильовки руйнуються всі вітаміни в їжі?
Деякі вітаміни, дійсно, піддаються руйнації при впливі високих температур. Це стосується не лише мікрохвильових печей, але й приготування їжі на традиційних плитах, як повідомляє Ukr.Media.
Лише кілька хвилин — і ваш борщ, котлети та гречка розігріті в мікрохвильовці, без необхідності мити каструлі чи сковорідки. Незважаючи на зручність, мікрохвильові печі оточені численними міфами про потенційні загрози для здоров’я.
Вітаміни зазнають руйнування при нагріванні
Деякі з них, наприклад, твердження, що "через мікрохвильовку Всесвіт починає вібрувати в неправильному напрямку", звучать абсолютно безглуздо. Проте існують і більш правдоподібні міфи, як, наприклад, про втрату вітамінів під час розігрівання їжі в мікрохвильовій печі.
Це твердження має свої підстави: окремі вітаміни дійсно знищуються в процесі нагрівання, особливо вітаміни групи B і вітамін C, який може повністю зникнути. Але високі температури впливають на продукти не тільки в мікрохвильових печах, а й під час приготування на плиті або в духовці.
Варіння — це теж не найкращий варіант
Крім того, час термічної обробки за традиційними методами може варіюватися від 10 хвилин до кількох годин. У мікрохвильовці ж їжа зазвичай розігрівається за лічені хвилини, що допомагає зберегти більше вітамінів. У одному з досліджень було встановлено, що вітамін C найкраще зберігається під час приготування в мікрохвильовій печі, тоді як його рівень значно знижується при варінні.
Це також пов’язано з тим, що водорозчинні вітаміни, такі як вітамін C, можуть переходити у воду під час варіння, яку ми часто зливаємо після приготування. Це стосується не лише вітамінів, але й інших корисних речовин. Наприклад, під час варіння броколі втрачається глюкозинолат — органічна сполука, яка може надати овочу як протиракові властивості, так і характерний смак, який або подобається, або не подобається.
Мікрохвильовки — на вершині
Отже, чим швидше і з меншою кількістю рідини готується їжа, тим більше корисних нутрієнтів у ній залишається. Тому використання мікрохвильової печі можна вважати одним із найефективніших способів збереження вітамінів у продуктах.
Джерело: ukr.media