Чи правда, що під впливом мікрохвильовки руйнуються всі вітаміни в їжі?

Деякі вітаміни, дійсно, піддаються руйнації при впливі високих температур. Це стосується не лише мікрохвильових печей, але й приготування їжі на традиційних плитах, як повідомляє Ukr.Media.

Лише кілька хвилин — і ваш борщ, котлети та гречка розігріті в мікрохвильовці, без необхідності мити каструлі чи сковорідки. Незважаючи на зручність, мікрохвильові печі оточені численними міфами про потенційні загрози для здоров’я.

Вітаміни зазнають руйнування при нагріванні

Деякі з них, наприклад, твердження, що "через мікрохвильовку Всесвіт починає вібрувати в неправильному напрямку", звучать абсолютно безглуздо. Проте існують і більш правдоподібні міфи, як, наприклад, про втрату вітамінів під час розігрівання їжі в мікрохвильовій печі.

Це твердження має свої підстави: окремі вітаміни дійсно знищуються в процесі нагрівання, особливо вітаміни групи B і вітамін C, який може повністю зникнути. Але високі температури впливають на продукти не тільки в мікрохвильових печах, а й під час приготування на плиті або в духовці.

Варіння — це теж не найкращий варіант

Крім того, час термічної обробки за традиційними методами може варіюватися від 10 хвилин до кількох годин. У мікрохвильовці ж їжа зазвичай розігрівається за лічені хвилини, що допомагає зберегти більше вітамінів. У одному з досліджень було встановлено, що вітамін C найкраще зберігається під час приготування в мікрохвильовій печі, тоді як його рівень значно знижується при варінні.

Це також пов’язано з тим, що водорозчинні вітаміни, такі як вітамін C, можуть переходити у воду під час варіння, яку ми часто зливаємо після приготування. Це стосується не лише вітамінів, але й інших корисних речовин. Наприклад, під час варіння броколі втрачається глюкозинолат — органічна сполука, яка може надати овочу як протиракові властивості, так і характерний смак, який або подобається, або не подобається.

Мікрохвильовки — на вершині

Отже, чим швидше і з меншою кількістю рідини готується їжа, тим більше корисних нутрієнтів у ній залишається. Тому використання мікрохвильової печі можна вважати одним із найефективніших способів збереження вітамінів у продуктах.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *