“Чорний, зелений чи трав’яний”: Який чай найкорисніший
Щоранку мільйони людей розпочинають свій день із чашки ароматного чаю. Але не так багато задумуються над питанням: який з чаїв є найбільш корисним — традиційний чорний, бадьорий зелений або ж заспокійливий трав'яний, повідомляє Ukr.Media.
Яка користь від кожного з цих чаїв і який з них варто обрати для підтримки власного здоров'я.
Трав'яні чаї
Трав'яні чаї — це напої, які виготовляють з листя, коренів, стебел та суцвіть лікарських рослин. Вони можуть бути як моно-компонентними (наприклад, лише з ромашки або глоду), так і складами з кількох інгредієнтів, часто об'єднаних за функціональними ознаками — сечогінні, ті, що сприяють покращенню травлення та інші.
Трав'яні чаї вирізняються різноманітним складом та, що важливо, не містять кофеїну, але багаті на флавоноїди та дубильні речовини.
Флавоноїди, які переважно містяться в листях та суцвіттях рослин, сприяють зміцненню судин та нормалізації артеріального тиску. Дубильні речовини володіють в'яжучими властивостями, захищають від грибків і бактерій, допомагають організму позбавлятися шлаків і борються з вільними радикалами.
В залежності від складу, трав'яні чаї можуть мати різний вплив на організм:
- Тонізуючі та загальнозміцнюючі: женьшень, імбир, глід, листя суниці, лимонник;
- Протизапальні: малина, кульбаба, безсмертник, звіробій (чоловікам слід бути обережними з звіробоєм);
- Заспокійливі: меліса, м'ята, валеріана;
- Жарознижуючі та потогінні: липа, малина, ромашка, лопух;
- Спазмолітичні: ромашка;
- Вітамінізуючі: чорна смородина, обліпиха, гібіскус, шипшина, суниця, малина;
Вплив таких чаїв залежить від їх складу. Багато хто вирощує на своїх ділянках різноманітні корисні рослини та створює неймовірні багатокомпонентні чаї з унікальним смаком.
Як правильно обирати та готувати трав'яні чаї
При виборі трав'яних чаїв важливо враховувати їх походження. Найкраще купувати їх в аптеках або готувати самостійно з рослин, вирощених без хімікатів.
Слід пам'ятати, що ефективність трав'яних чаїв може варіюватися залежно від якості сировини, концентрації активних речовин та індивідуальних особливостей організму. Деякі трави можуть мати протипоказання або взаємодіяти з лікарськими засобами, тому перед регулярним споживанням певних трав'яних чаїв, особливо при наявності хвороб, краще отримати консультацію лікаря.
Не ризикуйте купувати трав'яні чаї на ринках у бабусь, оскільки невідомо, де зібрано сировину і чим її обробляли. Особливо небезпечними можуть бути рослини, зібрані вздовж доріг, де багато вихлопів, пилу та забруднень.
Для різноманітності смаку в трав'яні чаї можна додавати:
- Висушену цедру апельсина або лимона;
- Ягоди (обліпиха надає напою яскравий колір і аромат);
- Тонкі скибочки фруктів (груша, яблуко, манго);
- Бутончики троянд (лише з необроблених хімікатами рослин);
Зелений чай
Зелений чай — продукт з мінімальною ферментацією, завдяки чому в ньому зберігається більше корисних речовин, ніж у чорному. У зеленому чаї зберігається більше амінокислот, зокрема L-тіаніну, вітамінів групи B, вітаміну C, PP, P, а також флавоноїдів і антиоксидантів.
Корисні властивості зеленого чаю для здоров'я
Дослідження свідчать, що регулярне споживання зеленого чаю може:
- Знижувати ризик серцево-судинних захворювань і інсульту;
- Підвищувати бадьорість і тонус;
- Надавати антимікробну
Джерело: ukr.media