Рослинні олії замість вершкового масла: нові дані про вплив на тривалість життя
Нове дослідження продемонструвало, що вживання рослинних олій замість вершкового масла може значно продовжити тривалість життя. Аналіз даних за останні 30 років підтвердив, що різні види жирів мають неоднаковий вплив на здоров’я, повідомляє Ukr.Media.
Науковці з Гарвардського університету, MIT та Массачусетської лікарні Бригама проаналізували інформацію про здоров’я та харчування 221 054 осіб, які брали участь у трьох тривалих дослідницьких проектах. Учасники проходили опитування та здавали аналізи кожні чотири роки.
Виявилося, що особи, які споживали значну кількість вершкового масла, мали на 15% вищий ризик передчасної смерті в порівнянні з тими, хто вживав його в менших обсягах. Вживання рослинних олій (оливкової, соєвої, ріпакової) зменшувало загальний ризик смертності на 16%.
Кожні 10 грамів вершкового масла, споживаного щодня, збільшували ризик смерті від раку на 12%. Водночас, підвищення споживання рослинних олій на 10 грамів на день знижувало ризик смерті від раку на 11% та від серцево-судинних захворювань на 6%.
Моделювання вказало, що заміна лише 10 грамів масла на таку ж кількість рослинної олії може зменшити смертність від раку та загальну смертність на 17%.
Ця різниця пов’язана з тим, що рослинні олії багаті на ненасичені жири, тоді як масло містить насичені жири, що підвищують рівень “поганого” холестерину, пов’язаного з ризиком серцево-судинних захворювань.
За словами провідного автора Юй Чжана з Гарварду, результати виявилися несподівано значущими: навіть незначна зміна в харчуванні може суттєво знизити ризик передчасної смерті.
Джерело: ukr.media