Чому не можна пити солону воду?

Вода є життєво важливою для нашого існування, однак понад 96% рідкої води на Землі — це океанська вода, яка містить настільки багато солі, що її вживання людьми є неможливим, повідомляє Ukr.Media.

Солона морська вода не здатна втамувати спрагу, а її надмірне споживання навіть може призвести до смерті через зневоднення.

Але якщо солона вода залишається водою, чому ж ми не можемо її вживати?

Відповідь на це питання насправді досить проста: солона вода занадто насичена сіллю для наших нирок.

Згідно з даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), приблизно 3,5% ваги морської води становить розчинена сіль. Якби вся сіль з океанів була видалена і розподілена по поверхні континентів, соляний шар піднявся б на висоту понад 500 футів (166 метрів) — приблизно як 40-поверховий офісний будинок, знову ж за даними NOAA. Солоність морської води занадто велика для безпечної переробки людиною, оскільки нашим клітинам потрібна вода «в досить чистому вигляді», — зазначив Роб Деселл (Rob DeSalle), куратор Інституту порівняльної геноміки імені Саклера при Американському музеї природної історії в Нью-Йорку.

"У більшості тварин нирки видаляють з води домішки, — пояснив Деселл в інтерв’ю Live Science. — Що ж відбувається, коли ви вживаєте солону воду, — ви засвоюєте велику кількість солі, яку організм тепер повинен вивести [з тіла]."

Організм робить це через сечу, яку нирки формують шляхом розчинення домішок у надлишку води, що потім надходить у сечовий міхур для виведення. Але, за даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, нирки можуть виробляти лише сечу, що менш солона, ніж наша кров, тоді як солона вода містить більш ніж утричі більше солі, ніж зазвичай присутня в крові людини. Це означає, що на кожну чашку солоної води, яку ви споживаєте, вам потрібно випити принаймні таку ж кількість прісної води, щоб ваші нирки змогли вивести всю цю сіль.

"Ви можете запитати:" Чому б не просто пити більше солоної води? — каже Деселл. — Але тоді у вас залишиться більше солі, яку потрібно буде вимивати ще більшою кількістю води. Отже, солона вода ніколи не зможе вгамувати вашу спрагу — вона лише посилить її."

Деякі тварини можуть вживати солону воду, то чому ж ми не можемо?

Проте деякі тварини в океанічних екосистемах мають адаптації, які дозволяють їм безпечно вживати солону воду. Як повідомляє Audubon Society, морські птахи, такі як альбатроси, чайки та пінгвіни, здатні проводити тижні у відкритому океані, не маючи доступу до прісної води, мають спеціальні сольові залози і борозенки в дзьобах, які дозволяють їм фільтрувати та виводити надлишок солі з проковтнутої води, перш ніж вона потрапить до шлунка і крові. Морські ссавці, такі як кити, дельфіни та тюлені, також адаптувалися до життя в умовах обмеженого доступу до прісної води.

"Морські ссавці розвинули спеціальні ферменти і клітинні структури, які дозволяють їм виводити надлишок солі зі свого організму, — зазначив Деселл. — Неначе вони володіють супер-нирками."

Чому ж ми не розвинули подібні здібності? Чому люди — і, як виявляється, практично всі інші наземні тварини — еволюціонували, щоб вживати лише прісну воду, тоді як солоної води значно більше? Коли сотні мільйонів років тому тварини вийшли з первісних морів і почали адаптуватися до життя на суші, види покинули прибережні місця, де було багато солоної води. Багато наземних видів, зокрема наші предки — примати, в підсумку заселили внутрішні екосистеми, де в озерах і річках було багато прісної води, але дуже мало джерел солоної води, якщо такі взагалі були. Це, ймовірно, і стало основою біологічної адаптації до вживання несолоної води.

"Більшість наших предків не піддавалися впливу солоної води, будь то тварини загалом, примати або комахоїдні, — пояснив Деселл. — Таким чином, природний відбір відточив здатність обробляти несолону воду, і наша фізіологія стала настільки оптимізован

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *